3 maj, 2019

Bilderna och tipsen som säljer båten på Blocket

Begagnatförsäljningen av båtar har vind i seglen. För tillfället finns drygt 12 000 annonser ute på Blocket.se. Det finns en del tips och trix att tänka på när det kommer till utformningen av säljtexten- och bildval. Så här får du din annons att stå ut- och får båten såld snabbt.

Pressmeddelande:

Snabba fakta:

– Utbudet stiger i takt med att sommaren närmar sig

– Utbudet är som störst under maj månad

– Mest sökta båttyperna under april månad var snipa, segelbåt och styrpulpet

– Motorbåt är den största kategorin

– Medianpriset för en motorbåt är 85 000 kr just nu (samma som för fem år sedan)

– Medianpriset för en segelbåt 2018 var 90 000 kr (ned drygt 6 % senaste fem åren)

Sex snabba tips – så säljer du båten snabbt, tryggt och till bästa pris!

 1. Var ute i tid

Båtar säljs lättast under våren, innan säsongen börjar. Vårrusta båten tidigt så att den är fin när den visas. Då är det även lättare att hålla den fin till överlämningen.

 1. Städa

Första intrycket av båten är viktigt för alla köpare. Se till att friborden är välpolerade, sittbrunnen blänker, skot och förtöjningsgods är torra och rena. Se till att det är rent och snyggt även inne i båten. Vädra ordentligt så att eventuella lukter försvinner och torka ur kölsvinet.

 1. Less is more

Även om din båt är välutrustad och du tänkt skicka med alla tillbehör så är det ingen bra idé att låta allt ligga ombord vid visningen. Är båten överfylld med grejer får köparen lätt känslan av att det känns trångt och överlastat i båten. Rada upp alla extraprylar och tillbehör hemma och visa för köparen i stället. Ta gärna en bild på dem och lägg till i annonsen!

 1. Bra bilder

Fina bilder är viktigt, det är det första som potentiella köpare kommer att möta när de närmar sig din annons. Släng gärna in en bild eller två från semestern för att visa hur härligt det kan vara på båten, men majoriteten av bilderna bör vara avskalade och nytagna. Passa på att fota båten när den är städad och sjösatt. Fota både utsidan, insidan och detaljer som kan vara viktiga för köpare.

 1. Pris

Priset är avgörande, om båten är i gott skick och priset är rätt har du högre chans att få den såld. Har du dålig koll på vad du borde sätta för pris? Kolla in liknande båtar på Blocket! Har din båt extra funktioner eller brister bör du ta med det i beräkningen. Se även till att uppmärksamma sådant i annonsbeskrivningen.

 1. Säkerhet

När du och köparen är överens bör ni skriva ett köpeavtal. Ett skriftligt köpekontrakt är en trygghet för er båda. Om det skulle uppstå problem efter köpet har ni köpeavtalet som utgångspunkt för lösningen. Klicka här för att komma till Blockets köpekontrakt: https://www.blocket.se/information/batforsakring

Lika viktigt, om inte än viktigare är bildvalet. Och det finns några typer av bilder som funkar riktigt bra. Här är fem exempel.

Bilderna som får din båt såld!

 1. Kvällssol med lugn himmel. Mycket i båtlivet handlar om lugn och avkoppling. Vilket funkar riktigt bra att lyfta fram i dina bilder. Framförallt när det kommer till segelbåtar. Kvällssol gör att bilden blir charmig och inbjudande. Ta gärna bilden i motljus, men tänk på att inte ha solen direkt in i kameran utan låt solen istället framhäva båten. Testa också att använd blixt för att lätta upp skuggor. Du kan också använda dig av lång slutartid för att få till en härligt magisk bild med många detaljer.
 2. Actionbilder. En snabb båt passar i en snabb miljö. De som är ute efter en båt är också ute efter känslan, att vara ute till sjöss. Komplettera därför dina bilder med bilder som visar upp din båt ”in action”. Visa kraften i båten och hur den beter sig på sjön.
 3. Med utsikt. Det du framförallt ska tänka på vid val av bilder är att ha en bild som sticker ut. Frihetskänslor går hand i hand med båtdrömmar, och att placera din båt med en iögonfallande utsikt och ha båten i fokus ökar chanserna för att folk ska stanna till och upptäcka just din båt. Morgondis och strålande sol är två scener som funkar riktigt bra.
 4. Olika vinklar. Tänk på att ta bilder på båten från olika vinklar. På sjön och på land. Ett bra tillfälle är vid båtiläggningen när den är nytvättad och fräsch. Ett båtköp är en stor affär och ju fler bilder som visar upp skicket på din båt desto bättre.
 5. Med familjen. En stor del av båtarna som säljs på Blocket är familjebåtar. Det är ofta med familjen i fokus man skaffar båt – att kunna få kvalitetstid tillsammans. Placera båten förtöjd och ha med ett barn samt kanske mysiga aktiviteter som en grill eller picknickfilt i bilden. Tänk på att du säljer en båt – och en känsla. Testa att jobba med kort skärpedjup så att båten fortfarande är i fokus, men att det övriga också är med i periferin i bilden.