3 maj, 2019

Kval till Lysekil Women’s Match i Göteborg

I helgen seglas en kvaltävling på GKSS i Långedrag där två biljetter till VM i match racing står på spel. Det bästa svenska och det bästa internationella laget får segla Lysekil Women’s Match 2019, årets officiella VM i match racing för damer.

Världseliten i match racing kommer till Lysekil för att göra upp om VM-medaljerna i augusti. Två platser i startuppställningen är reserverade för lag som kvalar in genom helgens tävling i Göteborg. På startlistan i kvaltävlingen finns åtta lag varav fyra är svenska.

– Jag tror våra chanser är goda. Vi måste få ordning på vår gennakersegling vilket har varit en utmaning tidigare, men får vi det tror jag vi har en väldigt bra chans. Vi har mött flera av de andra lagen tidigare så jag tror på jämna och spännande matcher, säger Sanna Häger som ligger högst av de deltagande svenska lagen i världsrankingen.

– Vi har varit med i Lysekil tidigare och vet att det är en väldigt rolig tävling. Det hade såklart varit jättekul att få vara med igen och framförallt nu när Lysekil har fått VM-status. Vi ska göra vårt bästa för att ta oss dit.

Övriga svenska lag leds av skepparna Linnéa Flosser, Sanna Mattsson och Marie Björling Duell. De fyra internationella lagen är välmeriterade. Danska skepparen Lotte Meldegaard vann VM-guld 2015 och fransyskan Claire Leroy vann VM-guld 2007 och 2008. Margot Riou (FRA) och finska skepparen Jassi Skogman ligger på 12:e respektive 22:a plats på världsrankingen.

Lysekil Women’s Match är i år officiellt VM i match racing för damer och avgörs 5–10 augusti. Helgens kval startar på lördag morgon med en grundomgång där alla lag möter alla i var sin match. De bästa går vidare till semifinaler och finalen som seglas på söndag.

Bilden: Lysekil Women’s Match 5–10 augusti är officiellt världsmästerskap i matchracing för damer 2019. Foto: Dan Ljungsvik.