7 maj, 2019

Hardtop för 50 knops marschfart

Otam 65 HT är en rejäl hardtopbåt på över 20 m längd. Den är god för en toppfart på hela 60 knop och kan marscha i 50 knop.

Bränslepriser och miljöeffekter verkar inte vara något som påverkar vissa båttillverkare särskilt tydligt. Den här nyheten från Otam har i den kraftfullaste versionen två dieselmotorer på vardera 2 000 hk, vilket ger en toppfart på hela 60 knop. Det är väldigt mycket för en båt på över 20 m längd och med en vikt på 33 ton.

Allting ombord kan anpassas för köparen av den här rejäla pjäsen. I det första exemplaret, som har sålts till kund, är alla detaljer helt kundanpassade och designade av Francesco Guida Design med inspiration från privata jetplan…

Varvet framhåller att allt ombord är ”Made in Italy one off”. Det gäller inte bara designen utan även konstruktionen och uppbyggnaden av denna extrema yacht. Båten har till exempel ett djupt V-format skrov med en bottenvinkel på 21 grader.

Kunderna kan välja mellan 2×2 000 hk MAN eller två något mindre bestyckningar. Till de mindre motorerna kopplas även Arneson ytskärande drev.

Båten är byggd som en hardtop med en stor, öppen yta akterut. Hela båten är luftkonditionerad och designad i svala färger, främst vitt och grått.

Kolfiber används på flera platser i både överbyggnaden och övriga konstruktionen. Det skapar lätta och mycket starka konstruktioner, vilket är viktigt i både skrovet och i överbyggnaden eftersom tyngdpunkten då blir låg.

Genuabaserade OTAM (Organizzazione Tigullio Assistenza Motoscafi) grundades 1954 och är ett av de fem första båtvarven i Ligurien. Övriga modeller har namnen 45, 58 Open eller HT, 65 HT, 80HT yachts, 85 GTS och 100. Varvet tillverkar även aluminium superyachts mellan 24 och 42 m sedan 2014.

Tekniska fakta

Längd:                  20,30 m

Vattenlinje:           18,32 m

Bredd:                  4,68 m

Djup:                    1,29 m

Vikt:                      33 ton

Motorer:               2xMAN à 2 000 hk

Toppfart:              60 knop

Marschfart:           44 knop

Motoralternativ:    2xCAT C32 à 1 925 hk och ASD 14 (Arnesondrev)

Toppfart:              54 knop

Marschfart:           44 knop

Motoralternativ:    2xCAT à 1 825 hk och ASD 14 (Arnesondrev)

Toppfart:              52 knop

Marschfart:           42 knop

Info:                      www.otam.it