20 maj, 2019

Svenskt EM-brons i 49erFX

Vilma Bobeck/Malin Tengström seglade på söndagen hem ett brons i 49erFX-EM som avgjorts i engelska Weymouth – även Julia Gross/Hanna Klinga har gjort ett mycket bra mästerskap och slutade på sjätte plats.

I sista dagens medaljrace, där de tio främsta gjorde upp om medaljerna, kom stockholmstjejerna Vilma och Malin sexa medan klubbkompisarna från KSSS, Julia och Hanna, blev femma.

– Vi gick ut och tänkte ge allt men blev lite för passiva i starten och hamnade efter från början. Sedan blev det tufft att komma upp och fightas om pallplatserna. Då gick vi in och försökte därefter försvara EM bronset, vilket vi efter mycket upp och ner lyckades med, berättar Vilma och fortsätter:

– Vi är väldigt nöjda med vår vecka totalt sett. Vi har haft en väldigt jämn och hög nivå och varit med och fightas i toppen från början och känner verkligen att vi hör hemma där. Vi sa innan vi gick ut idag att oavsett vad som händer har vi seglat fantastiskt hela veckan. Förutom vår dundermiss med att köra fast i en boj och kapsejsa har vi bara haft ett dåligt race där vi inte hängde med.

Även Julia Gross och Hanna Klinga är nöjda med sitt EM även om de blev utan medalj.

– Vi är superglada över hur vi seglat den här veckan. Vi är med och krigar i förhållanden vi kämpat med tidigare, så vi är starkare än någonsin. Däremot måste vi skruva upp nivån på våra starter, då vi faktiskt varit riktigt dåliga. Får vi till det så får alla se upp på riktigt, säger Julia.

Förbundskapten Magnus Grävare var med i England och är mycket nöjd med vad han sett.

– Det var fantastiskt roligt att vara tillbaka i Weymouth och OS-banorna där vi hade så stora framgångar 2012. Det här är ett av de bästa ställena att segla på, om än lite kallt i början på veckan. Vi hade alla möjliga förhållanden. Mycket vind i början, lättvind på slutet, skiftande vindar från land och stabila vindar från havet, havsvågor och platt vatten. Ett värdigt test för att kora en mästare helt enkelt, säger Magnus och fortsätter:

– Vi fick ett internationellt genombrott av Vilma och Malin. De var med i toppen av tabellen hela veckan. De visade att de är snabbast i de hårdare vindarna och nu också riktigt konkurrenskraftiga i lättvind. Ett välförtjänt EM-brons och de har satt dig i respekt hos konkurrenterna inför framtida mästerskap. Med Julia och Hanna på en fin sjätteplats och Klara och Rebecca sjuka på hemmaplan, så har vi faktiskt tre FX-besättningar i världstoppen, säger Magnus.

I ärlighetens namn ska påpekas att svenskorna ”bara” blev femma i regattan. Men eftersom det var en brasiliansk besättning som vann och en nyzeeländsk som kom fyra så blev Vilma och Malin trea eftersom utomeuropéer inte kan vinna europamästerskapsmedaljer.

Guldet gick till Annemiek Bekkering/Annette Duetz från Nederländerna.

Info: https://49er.org/

Foto: Drew Malcolm.