Båtstöldsäsongen är här – skydda din båt!

Säsongen för båt- och motortjuvar har börjat. Det innebär att båtägare måste skydda sina båtar och motorer på olika sätt. GPS-spårningsutrustning och bevakning av hamnarna är de effektivaste metoderna.

Det amerikanska företaget Ring arbetar med uppkopplade övervakningskameror och smarta ringklockor. Samtliga av dessa ger notiser till användarna så fort de märker av aktivitet som är onormal där kamerorna är riktade, så kallade ”motion-detectors” som känner av när något går förbi.

Med Ring Floodlight Cam (bilden) och Spotlight Cams kan man som användare till och med aktivera inbyggda lampor och den inbyggda sirenen direkt från sin mobil – för att skrämma bort oönskade besökare och göra grannar uppmärksamma på vad som händer. Genom en prenumeration på Rings molntjänst kan man välja att spara sina videoklippet i molnet i 30 dagar, för att kunna dela det med grannar eller polisen.

Övervakningskameror är en del i det som kan göra att båtmotorstölderna kan minska, eftersom man kan använda tvåvägs kommunikation från sin smarta mobil via högtalare i övervakningskamerorna och därmed avskräcka båttjuvarna och skrika “nu är ni inspelade på film!”. Det finns också sirener man kan aktivera i en del av Rings övervakningskameror som ljuder riktigt högt och som också fungerar i avvärjande syfte att skrämma bort tjuvarna.

Under första kvartalet 2019 ökade stölderna av båtmotorer med 19 procent. Det visar den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet som Larmtjänst sammanställt. Fram till den sista april i år hade 650 båtmotorer anmälts stulna i landet, ungefär en tredjedel av dem i Stockholmsområdet. Störst är ökningen i Västra Götaland, +53 procent, och i Stockholm, +13 procent, enligt SVT.**

Gå även med i Båtsamverkan, där båtägare i samma hamn hjälps åt att förebygga brott. Var även observant på vilka som rör sig på din båtklubb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*