23 maj, 2019

60 knops RIB från Technohull

Den 12,1 m långa Explorer 40 är en helt ny RIB från grekiska Technohull. Den är byggd för att kombinera hög sjövärdighet med god komfort. Även prestanda är extremt goda med en topphastighet över 60 knop med två stycken Seven Marine 627 utombordare på totalt 1 250 hk.

Utvecklingen av nya motorbåtar är spretig. Å ena sidan lanseras den ena eldrivna båten efter den andra med miljövänlighet som argument. Å andra sidan fortsätter båttillverkare att presentera allt snabbare båtar med allt större motorer.

Produktionen är redan igång för det första exemplaret av den här helt nya Explorer 40 från Technohull. Denna 12 m långa sportbåt representerar mycket av det som denna grekiska tillverkare står för med hög komfort och goda sjöegenskaper. Detta har förpackats i en modern design i den nya modellen, som sjösätts i sommar.

Hjärtat i den nya modeller är Technohulls patenterade Dynastream skrov, som tog fem år att utveckla. Designen omfattar fem tydliga steg i skrovet för att pressa in luft och ge maximal stabilitet vids olika hastigheter. Stegade skrov är ingen nyhet, men det nya hyperventilerade Dynastream är enligt tillverkaren 10–15 procent mer effektivt än tidigare skrovformer från det här varvet.

Skrovet har bland annat testats med CFD-simulering i full skala í tankar vid Davidson Stephens Laboratory i USA. En av fördelarna är, enligt tillverkaren, att båten är i full planing redan vid 12 knop och därmed går effektivt i sjön.

Den superdjupa V-bottnen ger Explorer 40 riktiga offshoreegenskaper och håller undan spray från sjön så att båten går torrt.

Båten marknadsförs med prestanda på över 60 knops toppfart beroende på motorval. Den finns med både inom- och utombordsmotorer.

Standard blir 2×350 hk. Maximala med prestanda med inombordare kommer med 880 hk från 2xVolvo Penta V6-440 med företagets nya hydrauliska drev. Med en tank på hela 750 liter är räckvidden över 250 Nm.

Ombord finns även stora solbäddar och bekväma sittplatser akteröver. I fören finns en rejäl soldyna och sittplatser.

Förarplatsen är väl skyddad med två stycken sportstolar och en Biminitopp (tillval).

Tekniska fakta

Längd:      12,10 m

Bredd:      3,50 m

Vikt:          3 200 kg

Bränsle:    750 liter

Vatten:     120 liter

Motorer:   inom- eller utombordare max 2×627 hk

Info:          www.technohull.com