24 maj, 2019

Anna Östling och Ian Williams seglar Midsummer Match Cup

Ian Williams och Anna Östling, som tillhört världseliten i matchracing i över ett decennium, kommer att delta i Midsummer Match Cup i Skärhamn. Konceptet med mixade team skapar nya utmaningar även för de tidigare världsmästarna.

Anna Östling är en av svensk seglings största profiler med VM-guld i matchracing för damer 2014 och 2016 bland meriterna. I år satsar Team Anna på att vinna världsmästerskapet på hemmaplan i Lysekil men innan dess ger Anna Östling sig in i premiären av Midsummer Match Cup som seglas i Skärhamn 25-29 juni. Det är den första matchracingtävlingen i världen där reglerna säger att alla team måste bestå av både damer och herrar.

– Det är klart att man vill vara med i startskottet för något nytt och nu får vi ytterligare en tävling i världsklass i Sverige, säger Anna Östling som fått tänka om i sitt lagbygge i och med mixkonceptet.

Det innebär ett byte med ett annat göteborgsbaserat team i startfältet. Förutom Annika Carlunger, som vanligtvis ingår i laget, seglar Anna Östling med Fredrik Aurell och Pontus Dackhammar som annars seglar med Nicklas Dackhammar som skeppare.

– Det blir en ny dimension när vi seglar med mixade team, det är inspirerade och en möjlighet att utvecklas på nya sätt. Vi ser fram emot tufft motstånd och vi kommer behöva vara på tårna från första start för att kunna hänga kvar till slutspelet i slutet av veckan.

Britten Ian Williams och hans lag Team GAC Pindar har dominerat världscupen i matchracing på herrsidan i flera år och har vunnit hela sex VM-guld. Han är också ett välkänt ansikte för seglingspubliken efter att ha seglat flera finaler i Match Cup Sweden på Marstrand. I juli siktar han på ett sjunde guld i VM i matchracing för herrar med innan dess deltar han i premiären av Midsummer Match Cup.

– Det är intressant med mixade team och det leder till att alla kommer att ha nya sammansättningar ombord. Alla kommer att jobba med att få teamet att fungera bra ihop och att använda resurserna ombord på bästa sätt, säger Ian Williams som kommer att segla med Sara Stone, Hanna Diamond och Gerry Mitchell i Skärhamn.

– Jag har seglat med många personer genom åren men har inte så mycket erfarenhet av att segla med Sara och Hannah så det blir svårare att hitta rätt balans i rollerna ombord. Men jag tror att vi har lika stora chanser att vinna som de andra lagen. I matchracing har alla samma utrustning och samma förutsättningar, det handlar bara om vem som seglar bäst.

Sedan tidigare är nio team i startfältet presenterade och samtliga skeppare tillhör världseliten på dam- och herrsidan. Där ingår hemmahoppen Johanna Bergqvist, Johnie Berntsson, Måns Holmberg och Nicklas Dackhammar. Pauline Courtois leder damernas världsranking och är regerande mästare i WIM Series. Eric Monnin från Schweiz ligger tvåa på världsrankingen för herrar efter Ian Williams. På den listan ligger Maxine Mesnil (FRA) och Will Boulden (AUS) på femte respektive nionde plats. Chris Poole har en rad starka resultat från tävlingar hemma i USA bland meriterna. De tre sista platserna i startfältet presenteras inom kort.

Midsummer Match Cup seglas 25–29 juni på Hamnefjorden precis vid hamninloppet till Skärhamn och båttypen som används är Fareast 28R, samma som används i till exempel Lysekil Women’s Match.  Efter en grundomgång går de bästa lagen vidare till slutspel och finalen seglas på lördag 29 juni.

Bilderna: Anna Östling har vunnit två VM i matchracing för damer och Ian Williams (Storbritannien) har vunnit sex VM-guld på herrsidan. Båda deltar med lag i Midsummer Match Cup 25–29 juni 2019. Foto: Brandspot.