27 maj, 2019

Nord Stream Race med en svensk båt

Nord Stream Race genomförs 23 juni – 5 juli. Fem seglingsklubbar från lika många länder deltar i tävlingen som startar med sträckan Kiel-Köpenhamn, fortsätter till Stockholm och Helsingfors för att sen ha målgång i St. Petersburg.

Tävlingen handlar om att knyta samman länderna kring Östersjön genom sport och kultur. De fem deltagande klubbarna är mästare i sina respektive ligor i Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland – i Sverige i Allsvenskan Segling.

Sverige representeras av Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) med skepparen Christian Harding.

Devisen “Knyta samman Östersjön genom sport” kommer att märkas på plats under de olika stoppen med St. Petersburg Yacht Club som huvudorganisatör.

– Vårt mål är att göra Nord Stream Race till inte enbart en regatta, utan ett event i Östersjön som breddar kunskapen om vårt “Connectingconcept”. Nord Stream Race enar atleter som kämpar om titeln att vara bästa team i Östersjön. Nationella team som stöttas av tusentals fans, säger Elena Soloveva, Head of projects, Saint Petersburg Yacht Club.

Tävlingen börjar i Kiel den 23 juni, under den klassiska Kieler Woche. Under de följande tolv dagarna kommer de snabba 50-foots Swan-båtarna att följa sträckningen längs gasledningen Nord Stream.

I Kiel går startskottet på Innenförde. Målgång på första sträckan sker i “centrala” Köpenhamn, nedanför det storslagna Operahuset dit båtarna väntas den 24 juni. Efter ett stopp med aktiviteter såsom In Port Race, väntar den längsta sträckan, två dagars segling, till Sandhamn (27 juni). Efter målgång seglar båtarna direkt in till centrala Stockholm och lägger sig bredvid båtarna i ÅF Offshore Race, på Skeppsholmen mitt emot Kungliga slottet.

30 juni är det dags för näst sista sträckan, Sandhamn-Helsingfors, där Nord Stream Race-båtarna får sällskap av de 260 båtarna i ÅF Offshore Race som sätter kurs mot Gotland.

Swan-båtarna i Nord Stream Race väntas till Helsingfors 1 juli innan det är dags för sista sträckan med målgång i St. Petersburg dit båtarna väntas 4 juli. Enligt många den vackraste staden i världen, byggd av tsar Peter den Store som hade sitt slott vid floden Neva.

Info: www.nord-stream-race.com