27 maj, 2019

Tufft startfält i Lysekil Women’s Match – VM i matchracing 2019

Nu presenteras det fullständiga startfältet för Lysekil Women’s Match, officiellt VM i matchracing för damer 2019. Där finns flera svenska och internationella medaljkandidater.

Lysekil Women’s Match har sedan starten 2004 blivit den största och mest prestigefulla tävlingen inom internationell matchracing för damer. I år har tävlingen också fått officiell VM-status från det internationella seglarförbundet World Sailing. Lysekil Women’s Match seglas 5-10 augusti 2019 och vinnarlaget utses till världsmästare.

Av de tolv lag som deltar har tio bjudits in för att de toppade världsrankingen i början av året. Där finns flera tidigare världsmästare och en av dem är Team Anna och Skepparen Anna Östling som tog hem VM-guldet både 2014 och 2016.

– Att ladda inför VM på hemmaplan är väldigt inspirerande, det kommer att bli det roligaste vi har gjort, säger Anna Östling.

– Startfältet är tufft men målet är tydligt och det är att vinna ett tredje VM-guld. För att göra det är det mycket som måste fungera perfekt. Vi ska ge oss själva chansen att slåss om guldet och nu tränar vi för fullt för att bli mer bekväma i båten och på gennakersegling.

Brittiska skepparen Lucy Macgregor, 32, har vunnit VM de två senaste åren och har sedan tidigare ett guld från 2010.

– Jag kommer med ett fantastiskt lag till VM där två var med när vi vann VM förra året. Det är de tjejerna som ger oss en fördel, säger Lucy Macgregor som seglar med Annie Lush, Kate Macgregor, Mary Rook och Bethan Carden.

– Lysekil har alltid vart en av höjdpunkterna på säsongen. Roliga båtar att segla, bra race och en fantastisk atmosfär, och jag ser fram emot att uppleva samma sak i år.

Överst på världsrankingen ligger formstarka franska skepparen Pauline Courtois som kommer till Lysekil som regerande mästare i tävlingen och som vinnare av Women’s International Match Racing Series 2018.

– Vi vill såklart vinna igen. Det är en fördel att ha seglat båtarna och på arenan i Lysekil tidigare men varje regatta är unik så vi kommer göra vårt bästa. Vi ser fram emot att tävla mot världens bästa team och speciellt i år när det är så många tidigare världsettor och VM-medaljörer med, säger Pauline Courtois.

Danskan Trine Palludan och hennes team kom trea i VM i fjol där hon vann bronsmatchen mot Alexa Bezel (SUI). Finskan Marinella Laaksonen och fransyskan Margot Vennin ligger nu femma respektive sjua på världsrankingen. Nicole Breault har inte tävlat mycket i Europa tidigare men kommer till Lysekil tack vare att hon vunnit flera stora tävlingar i USA det senaste året. Renee Groeneveld från Holland har mycket rutin och har ett silver och brons från VM bland meriterna. Svenske Johanna Bergqvist, 22 år, har det yngsta svenska laget i tävlingen och de är just nu rankade fyra i världen.

I maj seglades ett kval till Lysekil Women’s Match där VM-biljetter stod på spel för det bästa svenska och det bästa internationella laget. Claire Leroy, dubbel världsmästarinna, vann kvalet. Marie Björling Duell och hennes lag tog den svenska platsen i VM i sin comeback efter flera års frånvaro från internationell matchracing.

Startlista Women’s Match Racing World Championship 2019

(Skeppare, ranking, nationalitet)

Pauline Courtois, 1, (FRA)

Trine Palludan, 2, (DEN)

Anna Östling, 3, (SWE)

Johanna Bergqvist, 4, (SWE)

Marinella Laaksonen, 5, (FIN)

Nicole Breault, 6, (USA)

Margot Vennin, 7, (FRA)

Alexa Bezel, 8, (SUI)

Lucy Macgregor, 10, (GBR) – Regerande Världsmästare

Renée Groeneveld, 13, (NED)

Claire Leroy, 15, (FRA)

Marie Björling, 36, (SWE)

Lysekil Women’s Match är i år officiellt VM i matchracing för damer och avgörs 5–10 augusti.

FOTO: Dan Ljungsvik. Anna Östling och hennes team under Lysekil Women’s Match 2018.

FOTO: Dan Ljungsvik. Pauline Courtois (längst till höger) och hennes team efter segern i Lysekil Women’s Match 2018.

FOTO: WIM Series. Lucy Macgregor (till höger) och hennes team är regerande världsmästare i matchracing.