25 juni, 2019

Startskott för Midsummer Match Cup i lätt vind

Ian Williams (GBR) och Team GAC Pindar besegrade det franska teamet med Pauline Courtois som skeppare i grundomgången av Midsummer Match Cup.

Världseliten inom matchracing är samlad i Skärhamn för premiärupplagan av Midsummer Match Cup. Det har gått upp och ner för de svenska lagen under den första tävlingsdagen men samtliga har fortfarande chans att nå kvartsfinal.

Lätt och skiftande vind ledde till ett antal banändringar och förseningar under den första tävlingsdagen i Skärhamn. Med åtta omgångar i grundomgången genomförda haltar tabellen eftersom teamen seglat olika många matcher. I toppen av poängställningen, med fem segrar i fem matcher, ligger Eric Monnin som tävlar med med det schweiziska laget Albert Riele Swiss Team.

– Det har varit en dag där allt gått som planerat och vi har haft bra starter och bra manövrar runt banan. Nu behöver vi bara hålla farten uppe utan att nödvändigtvis fokusera på resultatet i grundomgången och sedan i nästa steg i tävlingen vet vi att alla måste lyfta sig flera nivåer, säger Eric Monnin.

Team GAC Pindar med skepparen Ian Williams, rankad etta i världen på herrsidan, är också hundraprocentig och vann bland annat sin sista match för dagen mot Pauline Courtois, rankad etta i världen på damsidan. Pauline Courtois har en seger och två förluster efter den första dagen.

– Det är ett okej resultat och vi behöver bara fortsätta förbättra våra manövrar och att få mer fart i båten. Det är en tuff regatta med riktigt starka team men vi är fortfarande självsäkra, säger fransyskan.

De åtta bästa lagen i grundomgången går vidare till kvartsfinalerna som inleds på torsdag. Och flera svenska lag har fått en start på regattan som bäddar för avancemang. Anna Östling och Team Wings har två poäng och vann bland annat mot Essiq Racing Team, det lag som de har bytt två seglare med på grund av mixed-regeln.

– Det var en ny dimension med nytt samarbete på båten men vi fick till det bra. Vi har tagit några viktiga poäng och tappat några onödiga förluster men det är många race kvar. Motståndet är riktigt tufft och vi behöver fler poäng, men vi tar en match i taget och siktet är inställt på att gå vidare till minst semifinal, säger Anna Östling.

Anna Östling var också nära på att vinna sin match mot Johnie Berntsson. Team Wings tog en betydande ledning redan på första varvet men Berntsson Sailing Team gjorde en imponerande upphämtning på det sista benet och lyckades glida ikapp och förbi precis innan mållinjen.

– Jag klantade till det i starten men jag har en fantastisk besättning som aldrig ger upp. Vi satte gasen i botten på sista sträckan och det är klart att det är otroligt skönt att komma ikapp och vinna med en halvmeter på mållinjen, säger Johnie Berntsson som vann sin enda match för dagen.

Tävlingens Round Robin, grundomgången där alla team möter varandra, fortsätter imorgon. Från torsdag går de bästa vidare till kvartsfinaler och därefter seglas semifinaler och finalen som avgörs på lördag.

Poängställning tisdag 25 juni – Midsummer Match Cup 2019:

Skeppare, team (Nation) (vinster-förluster)

 1. Eric Monnin, Albert Riele Swiss Team (SUI) (5-0)
 2. Ian Williams, Team GAC Pindar (GBR) (4-0)
 3. Lucy Maggregor, Team Macgregor (GBR) (3-2)
 4. Nicolai Sehested, Team AkoNobel (DEN) (2-2)
 5. Anna Östling, Wings (SWE) (2-4)
 6. Maxine Mesnil, Match in Black by Normandie Elite Team (FRA) (2-4)
 7. Johnie Berntsson, Berntsson Sailing Team (SWE) (1-0)
 8. Will Boulden, Alpha Racing Team (AUS) (1-1)
 9. Pauline Courtois, Match in Pink by Normandie Elite Team (FRA) (1-2)
 10. Chris Poole, Riptide Racing (USA) (0-0)
 11. Torvar Mirsky, Cetilar Mirsky Racing Team (AUS) (0-0)

12.Måns Holmberg, Stratsys Racing Team (SWE) (0-1)

 1. Johanna Bergqvist, Team Bergqvist (SWE) (0-2)
 2. Nicklas Dackhammar, Essiq Racing Team (SWE) (0-3)

Midsummer Match Cup är den första matchracingtävlingen i världen enbart för mixade team – alla lag måste bestå av två damer och två herrar. Tävlingen avgörs 25-29 juni på Hamnefjorden precis vid hamninloppet till Skärhamn på Tjörn. Efter en grundomgång går de bästa lagen vidare till slutspel och finalen seglas på lördag 29 juni. Båtklassen som används i tävlingen är Fareast 28R.

Foto: Linus Arvidsson, Tommy Nielsen, Joakim Bråse.