27 juni, 2019

Kappseglingspremiär för optimistjolle av skräp

Vid starten för ÅF Offshore Race blir det jungfrufärd för optimistjollarna från projektet ”Optimist för havet”. Optimistjollarna är byggda av plastskräp och i ett race utanför Skeppsholmen utmanar äventyraren Oskar Kihlborg optimistseglaren Herta Liljegren, 11 år.

– Jag blir väldigt ledsen när jag ser folk slänga skräp. Jag tycker absolut inte att man ska slänga skräp någon annanstans än i papperskorgen, för plast som hamnar i havet försvinner inte, säger Herta Liljegren, som har seglat optimist i sex år och tränar i röd grupp i Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS.

I sommar ska de fem jollarna från projektet ”Optimist för havet” ut på sommarturné och först ut är ÅF offshore Race där projektets ambassadör, äventyraren Oskar Kihlborg kommer att kappsegla mot Herta Liljegren, 11 år, från KSSS i två av jollarna.

– Som äventyrare har jag vattnet som min arbetsplats och jag vill bidra till att vända utvecklingen med plast i havet. Därför kändes det självklart för mig att ta initiativ till ett race där vi kan prova jollarna och samtidigt få chansen att prata om ett viktigt miljöproblem, säger Oskar Kihlborg.

Projektet ”Optimist för havet” har sedan 2018 samlat in plastskräp från svenska kuster och byggt optimistjollar av skräpet med syfte att lyfta debatten kring plast i haven. De tre organisationerna Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet ligger bakom projektet. Nu startar projektets sommarturné med monteraktiviteter och racing med två av jollarna under ÅF Offshore Race på Skeppsholmen i Stockholm den 27–30 juni.

– För oss på Svenska Seglarförbundet är det naturligt att engagera sig i frågan om plast i havet då det är vår idrottsarena. Tillsammans med våra 330 medlemsklubbar runt om i Sverige aktiveras nu barn, ungdomar och vuxna i projektet och det finns ett stort engagemang för frågan vilket känns hoppfullt, säger Thomas Hansson-Mild, projektledare på Svenska Seglarförbundet.

Själva racet äger rum under fredagen 28 juni kl. 12 på Skeppsholmen i prova-på-seglingsområdet och det blir även premiärturen för optimistjollarna. Deltagarna är äventyraren Oskar Kihlborg och seglaren Herta Liljegren.

Fakta om ”Optimist för havet”

Projektet ”Optimist för havet” startade 2018, då frivilliga under Sjöräddningssällskapets ledning, plockade skräp längs kusten inom projektet ramar. Därefter har experter på SSPA på Chalmers byggt fem optimistjollar av plastskräpet. Syftet med projektet är visa på den stora mängd plastskräp som finns i våra hav för att på sätt bidra till att minska nedskräpningen.

Bakom projektet står de tre organisationerna Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet med stöd från Postkodlotteriet.

Foto: Anders Mikaelsson, SSPA.