28 juni, 2019

Kvinnorna i förgrunden när svenskbåt segrade

Den svenska båten med KSSS-besättning var först över mållinjen på den andra, på grund av för lite vind, nedkortade sträckan av Nord Stream Race på torsdagen: Köpenhamn-Stockholm. Och det var med två kvinnor i förgrunden: Sandra Sandqvist och Cecilia Jansson. Den svenska båten är därmed i totalledning efter halva tävlingen.

Sandra Sandqvist deltog redan förra året i kappseglingstävlingen Nord Stream Race – från Kiel i Tyskland via Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors för målgång i St. Petersburg. Cecilia Jansson är ny besättningsmedlem för i år.

Skepparen Christian Harding har plockat sin KSSS-besättning med omsorg och satsar både ungt och på kvinnor. Inför tävlingen sade han följande i en intervju:

– Jag har fått ihop en härlig besättning där alla kompletterar varandra. Alla är entusiastiska, kompetenta och båtmodellen (50 fots Swan) lockar dem att vara med. Förhoppningarna är stora att vi ska kämpa om totalsegern i år.

Besättningen är nio personer plus en boatcaptain. Sju av dem är med på varje sträcka, två byts ut. Det ökar chansen att detta blir en bra utbildning och få fler kvinnor i besättningen. En utbildning som ska få fart på svensk kappsegling.

– Vi har en yngre besättning än de andra. Det blir en härlig utmaning eftersom varje land har starka seglare ombord. Jag är tacksam för att idén med en yngre besättning, och att detta ska ses som en viktig del i utbildningen, har tagits väl emot av KSSS. Nord Stream Race är en svår och intressant tävling. Jag ser tävlingen som ett litet Volvo Ocean Race,

Tvåa efter den svenska båten över den virtuella mållinjen mellan Gotlands norra udde och fastlandet, var det tyska teamet, följt av det ryska danska och finska.

De fem båtarna med sina besättningar – alla från klubbar som vunnit sina respektive seglingsligor i Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland – ligger i hamn vid Skeppsholmen fredag-söndag, sida-vid-sida med båtarna i ÅF Offshore Race.

Under lördagen avgörs In Port Race på Saltsjön med besättningar som kompletterats med idrottsprofiler i form av utförsåkarna André Myhrer och Mattias Hargin samt ishockeyspelarna Marcus Högström och Josefine Holmgren, Djurgården.

Nästa etapp är Stockholm-Helsingfors. Därefter avgörs den sista etappen, Helsingfors-St. Petersburg med beräknad målgång 4 juli.

Kanske med en svensk besättning, toppad med kraftfulla kvinnor, överst på pallen…

Nord Stream Race arrangeras av St. Petersburg Yacht Club med stöd av Gazprom och Nord Stream AG. Tävlingen följer i stort gasledningen Nord Stream i Östersjön. Syftet med tävlingen är att “förena länderna kring Östersjön genom idrott”.