28 juni, 2019

Berntsson Sailing Team vidare till kvartsfinal på hemmaplan

Grundomgången i Midsummer Match Cup är avgjord och Berntsson Sailing Team är det enda svenska teamet som har gått vidare till kvartsfinal.

Grundomgången av Midsummer Match Cup avgjordes i frisk vind som ökade till över 10 m/sek under eftermiddagen. De mixade teamen ställdes på hårdare prov än tidigare i veckan. Ian Williams och Team GAC Pindar avslutade grundomgången i topp med totalt elva poäng och får därmed välja motståndare i kvartsfinalerna imorgon.

Fransyskan Pauline Courtois och hennes Match in Pink by Normandie Elite Team vann sina två matcher idag och ser fram emot fortsatt segling i Skärhamn.

– Vi måste hålla vårt fokus uppe nu när nästa steg av tävlingen inleds. Med stark som det varit idag måste man ha bra kontroll över arbetet ombord och hålla koll på vindskiften för det är svårt på den här banan, säger Pauline Courtois som seglar med Nathalie Corson, Eric Le Joliff och Cédric Chateau.

Johnie Berntsson stod inför en rad måste-matcher och inledde dagen med en förlust mot Ian Williams. Men teamet kom tillbaks starkt och vann över Eric Monnin (SUI) som fram till dess var obesegrad i tävlingen. Ett avgörande kom när Berntsson vann svenskmötet mot Nicklas Dackhammar och sedan besegrade amerikanen Chris Poole.

– Den viktigaste anledningen till att det gått bra är att vi aldrig ger upp. Vi har saker att förbättra imorgon men vi lyfter upp oss en nivå när resultaten går emot oss och det är en egenskap som kommer vara avgörande nu i kvartsfinalerna. VI kommer ta varje match för sig, vi vill segla finaldagen och då ska vi fortsätta vinna fler matcher än vi förlorar, säger Johnie Berntsson som seglar med Linda Rahm, Erik Malmberg och Anna Skarenhed.

Nicklas Dackhammar hade bara två poäng med sig från de två första dagarna och teamet hade press på sig att prestera. De inledde med en seger mot Chris Poole och därefter väntade rutinerade Ian Williams. Där drog Dackhammar på sig ett straff, men lyckades dra ifrån tillräckligt mycket för att kunna kvitta straffet med att snurra ett varv strax innan han passerade mållinjen. Det var Williams första förlust i tävlingen. I matchen mot Eric Monnin fick Dackhammar och hans Essiq Racing Team en perfekt start men tappade kommandot på det sista andra varvet. Dackhammar, som i veckan seglat med Marie Berg, Linnea Wennergren och Jakob Wilson, kunde inte återhämta sig efter en dålig start i sin sista match mot Maxime Mesnil och missade därmed chansen till avancemang.

– Det är tråkigt att bli utslagen innan kvarten. VI har förbättrat oss hela tiden men vi gör lite för stora misstag som kostar oss poängen i flera matcher även om vi annars seglar bra till 95 procent, säger Nicklas Dackhammar som nästa vecka ger sig in i GKSS Match Cup Sweden på Marstrand.

Johanna Bergqvists team imponerade igår när de slog Torvar Mirsky (AUS), regerande världsmästare på herrsidan, med missade också avancemang med knapp marginal.

– Det känns tufft för det var små misstag från vår sida som avgjorde och man har inte råd med det när man seglar mot de bästa teamen i världen. Nu satsar vi vidare mot VM i matchracing i Lysekil i augusti, säger Johanna Bergqvist som i veckan seglat med Isabelle Bergqvist, Holger Tidemand och Tim Snedden.

Bästa teamet i grundomgången får imorgon bitti fördelen att välja motståndare i kvartsfinalen.

Resultat i grundomgången torsdag 27 juni – Midsummer Match Cup 2019:

Skeppare, team (Nation) (vinster-förluster)

 1. Ian Williams, Team GAC Pindar (GBR) (11-2)
 2. Nicolai Sehested, Gringo Sailing Team (DEN) (10-3)
 3. Eric Monnin, Capvis Swiss Match Race Team (SUI) (9-4)
 4. Maxime Mesnil, Match in Black by Normandie Elite Team (FRA) (8-5)
 5. Johnie Berntsson, Berntsson Sailing Team (SWE) (8-5)
 6. Pauline Courtois, Match in Pink by Normandie Elite Team (FRA) (8-5)
 7. Lucy Macgregor, Team Macgregor (GBR) (7-6)
 8. Torvar Mirsky, Cetilar Mirsky Racing Team (AUS) (5,75-7)
 9. Nicklas Dackhammar, Essiq Racing Team (SWE) (5-8)
 10. Johanna Bergqvist, Team Bergqvist (SWE) (5-8)
 11. Will Boulden, Alpha Racing Team (AUS) (4-9)
 12. Chris Poole, Riptide Racing (USA) (3-10)
 13. Anna Östling, Wings (SWE) (3-10)
 14. Måns Holmberg, Stratsys Racing Team (SWE) (2,25-10)

Resultaten finns här: https://midsummermatchcup.com/resultat/

Berntsson Sailing Team, slutade trea i grundomgången efter en rad viktiga segrar idag. Här i segermatchen mot Pauline Courtois och Match in Pink by Normandie Elite Team som också är klara för kvartsfinal. Foto: Tommy Nielsen.