28 juni, 2019

Pia första skandinav att kappsegla ensam över Atlanten

På kvällen lördagen 29 juni anordnar tävlingsledningen i Nord Stream Race en middag på Skeppsholmen med fokus på kvinnor – att öka intresset bland kvinnor att börja kappsegla.

Pressmeddelande:

Dragplåster på middagen, som går under namnet Pink Race Dinner, är Pia L´Obry, den första skandinaven – och därmed första svenska kvinnan – att kappsegla ensam över Atlanten. Året var 2003, tävlingen startade i Frankrike och gick i mål i Brasilien. 32 blöta dygn ensam ombord på 6,50-metersbåten i konkurrens med 69 andra tävlande båtar i tävlingen Mini Transat 6.50.

– Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter av hur jag hanterar rädslor och motgångar, och hur jag tränat att ta mig ur negativa tankespiraler – samt ta kommando över den där inre rösten som säger att jag inte kan, säger Pia L´Obry som driver sitt eget företag inom bland annat coaching och självledarskap.

Nord Stream Race startade i Kiel 23 juni och går i mål i St. Petersburg 4 juli. I dag fredag, och fram till söndag, ligger de fem 50 fots Swan-båtarna vid kaj på Skeppsholmen, sida-vid-sida med ÅF Offshore-båtarna. Besättningarna från seglingsklubbar i Tyskland, Danmark, Sverige (KSSS), Finland och Ryssland laddar där och då för sträckan Stockholm-Helsingfors – den tredje sträckan av fyra i tävlingen som i stort följer gasledningen Nord Stream på Östersjön.

Under lördagen tävlar båtarna i In Port Race, en lättare form av kappsegling. Tävlingen startar kl. 11.50 vid Skeppsholmen, går vidare runt Fjäderholmarna och tillbaka till Skeppsholmen för målgång. Besättningarna förstärks med fyra svenska idrottsprofiler: Utförsåkarna André Myhrer och Mattias Hargin samt ishockeyspelarna Marcus Högström och Josefine Holmgren, båda Djurgården.

Det danska teamet vann den första sträckan av Nord Stream Race, mellan Kiel och Köpenhamn. Den svenska KSSS-besättningen med skepparen Christian Harding slutade trea. Svenskbåten fick snabb revansch och var först över mållinjen på den, på grund av för lite vind, nedkortade andra sträckan: En virtuell mållinje drogs mellan Gotlands norra udde och fastlandet – och ersatte den på förhand tänkte mållinjen i Sandhamn. Den svenska båten är nu i delad totalledning med den ryska.

Alla de deltagande seglingsklubbarna från Tyskland, Danmark, Sverige, Finland och Ryssland har kvalificerat sig till Nord Stream Race genom att vinna sina respektive ligor – i KSSS fall Allsvenskan Segling.

Nord Stream Race drogs igång 2012, arrangeras av St. Petersburg Yacht Club och stöttas av Gazprom och Nord Stream AG, företagen bakom gasledningen Nord Stream.

Bilderna:

Pia L´Obry, första skandinav att ensamkappsegla över Atlanten och därmed första svenska kvinna, delar med sig av sina erfarenheter på Pink Race Dinner 29 juni under Nord Stream Race stopp i Stockholm. Foto: Nord Stream Race.

Den svenska KSSS-besättningen med skepparen Christian Harding var snabbast på andra sträckan av Nord Stream Race, och får nu njuta av några dagar i hamn på Skeppsholmen innan de sätter kurs mot Helsingfors på söndag – samtidigt som de tävlande båtarna i ÅF Offshore Race ger sig av till Gotland, och tillbaka. Foto: Nord Stream Race.

 

För mer information kontakta:

Thomas Björn, pressansvarig Nord Stream Race, Sverige:

Mobil: 070-230 24 84

E-post: thomas@idrottenskraft.se

 

För intervju med Pia L´Obry, kontakta henne direkt:

Mobil: 070-733 44 50

E-post: pia@seafari.se

 

För att läsa mer om Nord Stream Race, gå in under länken:

http://nord-stream-race.com/en