28 juni, 2019

Stjärnspäckad finaldag väntar i Skärhamn

Kvartsfinalerna i Skärhamn är avgjorda och imorgon väntar en stor finaldag där vinnarna av Midsummer Match Cup 2019 ska koras. Det svenska hemmahoppet Johnie Berntsson förlorade fredagskvällens kvartsfinal.

I Midsummer Match Cup inleddes idag slutspelet med kvartsfinaler. Teamen mötte varandra i bäst av fem matcher och återigen rådde bra tävlingsförhållanden på arenan men något lättare vind än tidigare i veckan. Hemmalaget Berntsson Sailing Team hade publiken med sig men tappade två poängen i kvartsfinalen mot Eric Monnin och Capvis Swiss Match Race Team på förmiddagen. Plötsligt var det ‘vinna eller försvinna’ som gällde när mötet fortsatte på kvällen. Men Berntsson tappade starten.

– Han lurade oss i starten. Vi kom visserligen ikapp under första länsen, men de seglade bra. Så sista matchen är inget att säga om. I de andra två matcherna tog vi starten men föll sedan på egna misstag. Vi skulle ha behövt mer träning ihop, säger Johnie Berntsson som också är initiativtagare till Midsummer Match Cup Sweden.

Hur har tävlingarna varit, tycker du?

– De har varit fantastiskt kul. Förhållandena har varit perfekta.

Kvartsfinalen mellan Lucy Macgregor (GBR) och Torvar Mirsky (AUS), världsmästarmöte på dam- respektive herrsida, slutade 3-0 till det brittiska laget.

– Vi är jätteglada över att ha nått semifinal och vi förväntade oss inte att vi skulle slå Mirksy och hans grymma besättning med 3-0. Vi var aggressiva i starterna och även om vi inte hade kontroll hela tiden så hade vi övertaget när vi passerade linjen. Ute på banan så seglade vi smart och körde vårt eget race istället för att täcka Mirsky. Vi satsade på fart för det är lätt att man fastnar  någonstans när vinden skiftar så mycket som den gjorde, säger Lucy Macgregor som seglar med Rosie Watkins, Duncan Yeabsley och Ollie Spensley-Corfield.

– Vi är nöjda med att ha kommit så här långt men det finns inget som säger att vi inte skulle kunna nå hela vägen till final men det kommer bli tufft.

Den danska skepparen Nicolais Sehested seglar med de brasilianska OS-guldmedaljerna Martine Martine Grael och Kahena Kunze. De ställdes inför det franska teamet Match in Black by Normandie Elite Team med Maxime Mesnil som skeppare. Mesnil tog ledningen, Sehested kvitterade.

Kvartsfinal fyra blev ytterligare ett tungviktsmöte mellan franska skepparen Pauline Courtois och britten Ian Williams, de högst rankade skepparna på dam- och herrsidan.

Resultat kvartsfinaler fredag 28 juni – Midsummer Match Cup 2019:

Kvartsfinal 1

Torvar Mirsky, Cetilar Mirsky Racing Team (AUS) 0

Lucy Macgregor, Team Macgregor (GBR) 3

Kvartsfinal 2

Johnie Berntsson, Berntsson Sailing Team (SWE) 0

Eric Monnin, Capvis Swiss Match Race Team (SUI) 3

Kvartsfinal 3

Nicolai Sehested, Gringo Sailing Team (DEN) 3

Maxime Mesnil, Match in Black by Normandie Elite Team (FRA) 1

Kvartsfinal 4

Ian Williams, Team GAC Pindar (GBR) 3

Pauline Courtois, Match in Pink by Normandie Elite Team (FRA) 1

Hemmahoppet Berntsson Sailing Team förlorade sin kvartsfinal i Midsummer Match Cup. Laget består av  Johnie Berntsson, Linda Rahm, Erik Malmberg och Anna Skarenhed. Foto: Joachim Bråse.