29 juni, 2019

Williams vann dramatisk final av Midsummer Match Cup

Premiärupplagan av tävlingen i Skärhamn avgjordes i en mäktig och blåsig final där britten Ian Williams Team GAC Pindar vände och vann mot Schweizaren Eric Monnins Capvis Swiss Match Race Team med 2-1.

Vinden ökade till upp mot 12 m/sek i byarna under eftermiddagen och finalen inleddes med stor dramatik. Under den första kryssen missbedömde Williams avståndet till sin motståndare och seglade in i Schweizarens båt och fastande med peket i aktern. Matchen avbröts och britten fick en svart flagg vilket betydde poäng till Monnin och minuspoäng till Williams.  Ställningen var i det läget 1 mot 1 men efter två raka poäng till Team GAC Pindar var ställningen kvitterad till 1-1.

Allt skulle avgöras med en tredje avgörande duell som blev full av ledningsbyten. Monnin tog starten men Williams gick om på undanvinden. En dålig rundning av britten gjorde att de tappade övertaget. På den sista sträckan hade Monnin en liten marginal men Team GAC Pindar hittade en ordentlig vindby och kunde sätta full fart förbi Capvis Swiss Match Race Team och in i mål.

– Det känns fantastiskt att komma tillbaka från misstagen vi gjorde på det här sättet. Det var väldigt stark vind nu i finalen, det var utmanande för båda lagen och små misstag blev väldigt kostsamma. Det var möjligt tack vare riktigt bra jobb från hela teamet och vi har förbättrat oss för varje match i veckan.

Ian Williams och Team GAC Pindar kolliderar med Eric Monnin och Capvis Swiss Match Race Team i match 1 i finalen av Midsummer Match Cup. Credit: Linus Arvidsson.

– Det var mitt fel för när man sitter vid rodret som jag gör så ser man inte peket. Jag glömde faktiskt av att vi hade ett peke och även om det bara stack ut någon decimeter var det tillräckligt för att vi skulle fastna. Det känns skönt att vi lyckades komma tillbaka efter det, säger Ian Williams som i veckan seglat med Hannah Diamond, Gerry Mitchell och Sara Stone.

Lucy Macgregor (GBR) jämnade ut matchen om tredjepris till 1-1 och tvingade fram en avgörande match mot dansk-brasilianska Gringo Sailing Team med Nicolai Sehested som skeppare. Där var Sehested strået vassare och säkrade tredjeplatsen. Ocean Race-seglaren Nicolai Sehested har i veckan seglat med landsmannen Peter Wibroe och brasilianskorna Martine Grael och Kahena Kunze som vann OS-guld tillsammans i klassen 49er FX 2016.

– Vi har verkligen haft kul under tävlingen och är supernöjda med resultatet. Jag ser fram emot att komma tillbaks nästa år om det passar med träningen i vår OS-satsning. Vi har mycket erfarenhet i laget där Peter och Nicolai har seglat mycket ihop precis som jag och Kahena. Jag gillar verkligen konceptet med mixade team, säger Martine Grael.

Resultat från Midsummer Match Cup

Resultat final

Eric Monnin, Capvis Swiss Match Race Team (SUI) 1

Ian Williams, Team GAC Pindar (GBR) 2

Resultat i match om tredjepris

Lucy Macgregor, Team Macgregor (GBR) 1

Nicolai Sehested, Gringo Sailing Team (DEN) 2

Resultat semifinaler

Ian Williams, Team GAC Pindar (GBR) 2

Lucy Macgregor, Team Macgregor (GBR) 0

Eric Monnin, Capvis Swiss Match Race Team (SUI) 2

Nicolai Sehested, Gringo Sailing Team (DEN) 1

Finallagen i Midsummer Match Cup

Capvis Swiss Match Race Team (SUI)

Eric Monnin

Livia Näf

Julia Falxa

Lauranne Mettraux

Team GAC Pindar (GBR)

Ian Williams

Hannah Diamond

Gerry Mitchell

Sara Stone

Teamen i match om tredjepris Midsummer Match Cup

Gringo Sailing Team (DEN)

Nicolai Sehested

Martine Grael

Kahena Kunze

Peter Wibroe

Team Macgregor (GBR)

Lucy Macgregor

Rosie Watkins

Duncan Yeabsley

Ollie Spensley-Corfield

Midsummer Match Cup är den första matchracingtävlingen i världen enbart för mixade team – alla lag måste bestå av två damer och två herrar. Tävlingen avgörs 25–29 juni på Hamnefjorden precis vid hamninloppet till Skärhamn på Tjörn. Efter en grundomgång går de bästa lagen vidare till slutspel och finalen seglas på lördag 29 juni. Båtklassen som används i tävlingen är Fareast 28R.

Info: www.midsummermatchcup.com

Ian Williams och Team GAC Pindar kolliderar med Eric Monnin och Capvis Swiss Match Race Team i match 1 i finalen av Midsummer Match Cup. Credit: Linus Arvidsson

Ian Williams och Team GAC Pindar kolliderar med Eric Monnin och Capvis Swiss Match Race Team i match 1 i finalen av Midsummer Match Cup. Credit: Linus Arvidsson

Midsummer Match Cup is the first Grade 1 regatta in the world with a mixed team rule. Credit: Linus Arvidsson.