5 juli, 2019

Björling Duell gör VM-comeback i Lysekil

Idag är det en månad kvar till starten av Lysekil Women’s Match, årets officiella VM i matchracing för damer.  Marie Björling Duell och hennes team kommer då tillbaks till arenan där de slogs om VM-guldet för tio år sedan.

Förberedelserna inför VM i matchracing har pågått länge, både i Lysekil och bland de deltagande seglarna. I startuppställningen finns tolv av världens bästa matchracingskeppare, till exempel världsettan Pauline Courtois (GBR) och den regerande världsmästarinnan Lucy Macgregor (GBR).

Senast Lysekil var värd för ett VM i matchracing var 2009. Då seglade Marie Björling Duells team final. Efter flera års frånvaro från internationell matchracing är de nu tillbaks i seglingens finrum. Marie Björling Duell samlade sitt tidigare team för att hårdträna inför kvaltävlingen till VM som seglades i Göteborg i våras, där de som bästa svenska lag vann en VM-biljett.
– Det var mycket glädje ombord när vi fick tävla tillsammans igen. Och jag tror vår rutin blev lite avgörande eftersom det stod en hel del på spel, säger skepparen som har flera VM-medaljer bland meriterna, men inget guld.
– Vi tänker inte på det sättet att vi ska vinna VM nu en gång för alla. Det hade såklart varit fantastiskt med det är inte vår drivkraft. Vi är nöjda om vi seglar så bra vi kan varje dag. Det är ett otroligt tufft startfält och vi ska bara fokusera på vår prestation.

Men tävlingsinstinkten gör att alla vill gå långt i tävlingen. Nyckeln till att lyckas med det, och att till och med segla finaldagen, ligger i att få en bra start och sedan hela tiden bli lite bättre för varje match.
– Vi gjorde en liknande resa 2009 när vi inte hade seglat på ett tag. Där växte vi in i tävlingen och tog till slut ett VM-silver. Vi har varit i pressade stunder tidigare, vi vet att man kan komma tillbaks och den inställningen har vi med oss.

Att segla VM-finalen är bara ett av många fina minnen för teamet från Lysekil Women’s Match.
– Lysekil är alltid en speciell tävling även utan VM-status. Det är ett proffsigt arrangemang och en trevlig stämning på kvällarna med sociala aktiviteter med andra seglare och sponsorer. Det är också en fantastisk arena för att visa upp segling som idrott. Publiken kommer nära det som händer på havet och vi seglare känner verkligen trycket från klipporna.

Teamet består av Elisabeth Nilsson, Jenny Axhede, Anna Nordlander och Anna Holmdahl White. En uppladdning under våren var den första deltävlingen i WIM Series i Normandie där de slutade femma av åtta team. Tillsammans förbereder de sig med fysträning och segling för att vara i bästa mjöliga form när tävlingen inleds den 5 augusti. Enligt skepparen ligger deras styrka i rutinen och kärleken till matchracing, samma faktorer som ledde till framgången i kvalet.
– Matchracing är en intensiv form av segling där du hamnar i ett flow och inte kan tänka på något annat utan måste vara helt där och då i situationen. Många olika faktorer spelar in och du måste tänka taktiskt, på regler och på hur du trimmar och får fart i båten. Det är en magisk känsla när man får till det och seglar på sin maxnivå som team.

Lysekil Women’s Match, VM i matchracing för damer 2019, pågår 5-10 augusti. I Startuppställningen finns svenska team utöver Marie Björling Duells, Anna Östlings Team Wing och Team Johanna Bergqvist. Tävlingen inleds med en grundomgång där alla team möter varandra och de bästa går vidare till slutspel med kvartsfinaler och semifinaler. Finalen och bronsmatch seglas lördag 10 augusti.

Startlista Women’s Match Racing World Championship 2019
(Skeppare, ranking, nationalitet)
Pauline Courtois, 1, (FRA)
Anna Östling, 2, (SWE)
Trine Palludan, 3, (DEN)
Johanna Bergqvist, 4, (SWE)
Marinella Laaksonen, 5, (FIN)
Nicole Breault, 6, (USA)
Margot Vennin, 7, (FRA)
Alexa Bezel, 8, (SUI)
Lucy Macgregor, 11, (GBR) – Regerande Världsmästare
Renée Groeneveld, 14, (NED)
Claire Leroy, 15, (FRA)
Marie Björling, 22, (SWE)

Bildtexter: Toppbilden – Foto: Dan Ljungsvik. Bild från Lysekil Women’s Match 2018 – i år är tävlingen officiellt VM i matchracing

FOTO: Lisa Barryd. Team Marie Björling Duell under kvalet till Lysekil Women’s Match i Göteborg i maj.  

Team Marie Björling Duell. Foto: Lisa Barryd. 

FOTO: Lisa Barryd. Team Marie Björling Duell:  Elisabeth Nilsson, Anna Holmdahl White, Marie Björling Duell, Anna Nordlander och Jenny Axhede.