5 juli, 2019

Jesper Stålheim leder Laser-VM

Efter två dagar och fyra race har Jesper Stålheim tagit ledningen i Laser-VM i japanska Sakaiminato. Jesper inledde med en åttondeplats i första racet men har sedan seglat allt bättre med två tredjeplatser och en seger som resultat.
– Jag har seglat väldigt bra på undanvindarna hittills, både i lite mindre vind igår och ganska mycket vind idag. Så även om jag har varit nere i källaren ibland så har jag kunnat plocka ganska många. Även när jag legat med de bästa så har jag gått snabbt så det känns väldigt lovande, berättar Jesper.

Totalt deltar 159 seglare från 57 nationer och de första sex racen seglas i tre grupper med drygt 50 båtar i varje. Därefter väntar tre finaldagar med två race varje dag innan VM-medaljerna är fördelade.

– De här kvaldagarna är lite av en transport till finalen. Men ganska många har redan börjat dra på sig en massa poäng, så det gäller att göra två bra race till imorgon. Nu ser det ut som om finalserien kan komma att seglas i lite mindre vind, så det vore ju skönt att inte ha gjort bort sig innan den börjar.

Förutom VM-medaljer jagar Jesper också en OS-plats i Tokyo 2020 till Sverige.

– Det här är ju ett VM så det är huvudmålet för året. Samtidigt är det nationskval till OS som såklart är viktigt även det. Men jag har högre mål än att bara klara det, säger Jesper.