Gratistjänst kan hjälpa dig undgå grundstötningar

Grundkollen är en gratistjänst där sjöräddare har hjälpt till att märka ut 60 av de mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten. Du kan enkelt uppdatera din GPS med dessa grund för att göra dig extra vaksam på sjön i sommar. Grundkollen är framtagen av Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän i samarbete med Sjöräddningssällskapet.

Under fjolårets varma sommar ökade antalet grundstötningar i landet med över 20 procent jämfört med året innan. En naturlig följd av att det varma vädret lockade till fler utflykter bland kobbar och skär, samtidigt som det var lågt vatten. Grundstötningar eller motorhaveri är de absolut vanligaste orsakerna för utryckning för Sjöräddningssällskapet som varit delaktiga i framtagningen av Grundkollen. Här har deras sjöräddare i respektive område hjälpt till att märka ut 60 av de mest olycksdrabbade grunden längs Västkusten.

– Den lokalkännedom som våra sjöräddare besitter är i många fall helt avgörande i vårt arbete med sjöräddningsuppdrag. Grundkollen kan bli ett verktyg till båtägare att vara extra vaksam på ställen i en skärgård de kanske inte är så vana vid. Därmed kan det bidra till färre grundstötningar, säger Mikael Hinnersson, Sjösäkerhetsledare Sjöräddningssällskapet och fortsätter;

– Ingen grundstötning är den andra lik. Det som i gott väder mest är pinsamt för navigatören kan ju innebära en livshotande situation vid annan väderlek och temperatur. Man skall också ha i åtanke att flera av de mest frekventa ställen för grundstötningar ofta sträcker sig över ett lite större område, en ögrupp. Alltså flera grund i ett område dit många söker sig för att uppleva typiska bohuslänska naturhamnar. Vilket man naturligtvis ska göra men med viss försiktighet.

Grundkollen lanseras nu som en del av Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns skadeförebyggande arbete för att minimera antalet olyckor och påföljande skador.

– Det finns två typer av skeppare. De som har gått på grund och de som kommer att göra det. De flesta båtmänniskor har redan bra koll på var de värsta grunden finns. Genom Grundkollen vill vi påminna alla om var olycksdrabbade grund ligger och kanske starta lite snackisar kring detta. Det är lätt att bli hemmablind, även i de vatten där man ofta rör sig”, säger Dan-Ove Andreasson, chef för skadeförebygg på Länsförsäkringar.

Här laddar du ner Grundkollen till din GPS: https://www.lansforsakringar.se/goteborg-och-bohuslan/privat/forsakring/forebygga-skador/baten/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*