8 juli, 2019

Silver till Vilma och Malin på JVM

Det blev till slut en silvermedalj för Vilma Bobeck och Malin Tengström när JVM i 49erFX avslutades på söndagen i norska Risør.

– Ett JVM-silver väger tungt även om det känns riktigt surt just nu då vi haft guldet i sikte och inom räckhåll hela veckan, säger Vilma.

Inför söndagens tre avslutande race var det helt jämnt i toppen mellan svenskorna och italienskorna Alexandra Stadler/Silvia Speri som låg tvåa och Willemijn Offerman/Elise Ruyter från Nederländerna som var trea.

– Idag hade vi ganska lätt vind utifrån, ganska choppy vågor och stark motström. Det var riktigt vridigt och klurigt. Inför sista racet visste vi att det var tight med poängen och vi gick bara ut för att vinna racet. Men vi visste också att det skulle mycket till för att vi skulle ta italienarna, berättar Malin och fortsätter:

– Som alltid handlar det om att minimera misstag under hela veckan och tyvärr hade vi lite för många den här gången. Vi har haft ett tufft schema de senaste veckorna med Kieler Woche, SM och nu JVM. Det har känts i kroppen och huvudet. Men jag är väldigt nöjd med tempot och kommunikationen genom alla racen under veckan oavsett läge.

Det blev till slut guld för Italien, fyra poäng före Vilma och Malin.

De två svenskorna är visserligen fortfarande juniorer. Men de är också etablerade i den absoluta världstoppen.

– En stor mängd träning med en fantastisk träningsgrupp och att vi sedan ett år tillbaka kunna segla på heltid är största anledningen till att vi tagit stora kliv detta året, säger Vilma.

Nu väntar lite träning och lite vila hemma i Sverige. Sedan i augusti blir det träning och världscuptävlingar i Japan – på samma vatten där OS ska seglas om ett år.

– Men nästa riktigt stora mål blir VM i december som går i Nya Zeeland där vi satsar på medalj och även att ta nationalplatsen till OS för Sverige, säger Vilma.

Foto: Martina Orsini.

Info: https://49er.org/event/2019-junior-world-championship/