10 juli, 2019

Franska Aleph leder 44Cup VM Marstrand

Efter första dagen av 44Cup Marstrand World Championship har franska Aleph Racing ryckt åt sig en ledning på tre poäng före ryska Team Nika. Hemmabåten Artemis Racing, med skepparen Torbjörn Törnqvist, ligger sjua. Men det är mycket jämnt och svenskarna har bara tre poäng upp till en pallplats.

Aleph Racing vann onsdagens första race men i de två andra fick de kämpa sig tillbaka efter två dåliga starter och slutade på femte- respektive fjärdeplats. Trots det är de i ledningen.

– Idag var det tufft. Men det är det nästan alltid i den här klassen. Gör du ett litet misstag så förlorar du genast ett par placeringar. Och det fick vi känna av idag, säger Hugues Lepic, skeppare på Aleph som erkänner att det inte kändes som en dag där de förtjänar att vara i ledningen:

– Det är klart att det är bättre att ha en liten ledning. Men i den här regattan kommer inget att vara avgjort förrän sista racet på sista dagen.

Marstrand och Marstrandsfjorden visade upp sig från sin allra bästa sida med strålande solsken och vindar runt 8–10 m/s. Besättningarna på de nio båtarna fick kämpa hårt i den friska vinden och grova sjön. Men det var en stabil vind och rättvisa förhållanden.

Det var också oerhört jämnt och i de tre racen var det bara en båt – Team Nika – som lyckades vara på pallen två gånger.

– Det är alltid bra med vind här och jag gillar den här naturen. Havet är ”äkta” – med vind, vågor och klippor, säger Team Nikas skeppare Vladimir Prosikhin som vann VM senaste det arrangerades i Marstrand 2017.

I morgon, torsdag, väntar tre nya race på Marstrandsfjorden, i lättare vindar runt 3–4 m/s – om prognosen håller.

Foto: Martinez Studio.