14 juli, 2019

VM-brons till Artemis Racing i Marstrand

Med en stark avslutning seglade svenska Artemis Racing hem ett VM-brons när 44Cup Marstrand World Championship avslutades på lördagen. Efter 13 säsonger i klassen vann brittiska team Aqua äntligen sin första stora titel.

– Det här känns ändå fantastiskt. Alla kommer hit för att vinna men med tanke på hur vår vecka har varit med toppar och dalar så är vi glada över en tredjeplats, säger Artemis skeppare Torbjörn Törnqvist som bland annat hade två segrar och två jumboplatser i de nio racen.

– Det här blev vår bästa dag med en seger och en tredjeplats. Och jag tycker vi seglade bra. I första racet hade vi en mycket bra start och det betyder enormt mycket för då kan du göra ditt eget race, säger Torbjörn.

Precis som de två föregående dagarna bjöd Marstrandsfjorden inledningsvis på lätta vindar – alltför lätta för att kappsegla. Första start blev drygt två timmar senare än planerad. Men strax innan kl. 14 kom de nio båtarna iväg i en västlig vind runt fyra m/s.

Artemis var snabbast iväg och vi första märket rundade de som andra båt efter Ceeref. Sista båt var då Team Aqua som inför dagens seglingar hade en stabil ledning på hela åtta poäng. Men alla de poängen hade därmed hämtats in av Ceeref som var i ledningen.

Hela första racet blev en kamp mellan slovenska Ceeref och svenska Artemis och efter sista rundningen valde de helt olika spår. Det visade sig att det var svenskarna som valde rätt och de tog sin andra seger för veckan, tätt följda av Ceeref. Längre ner i fältet seglade Aqua upp sig och blev sexa.

Därmed hade brittiska Aqua fyra poängs ledning inför hela mästerskapets sista race. Artemis låg då fyra – endast två poäng från en plats på pallen.

Sista racet blev mycket spännande, där Team Aqua lyckades försvara sin ledning och Artemis spurtade till sig ett VM-brons genom att bli trea. Men det stod mellan dem och Peninsula som var lika inför det sista racet. Och med bara meter kvar att segla var de fortfarande helt lika.

– Det var galet tajt. Jag tror vi var två meter före dem över mållinjen. Som det utvecklade sig är vi absolut nöjda med bronset även om vi kom hit för att vinna, säger Anders Ekström, trimmer på Artemis Racing.

Foto: Martinez Studio.