19 juli, 2019

Var fjärde svensk kan tänka sig att dela båt

En tredjedel av svenskarna skulle kunna tänka sig att någon gång hyra båt och var fjärde kan tänka sig att dela en med någon annan – helst en nära vän. Det visar en undersökning genomförd på uppdrag av Blocket.

Det vanligaste skälet till att ha skaffat båt är för avkopplings skull, men nära hälften av alla båtägare (46%) uppskattar att den används max 20 dagar per säsong.

Båtsäsongen är i full gång och dagens delningsekonomi medför flera alternativ för den som vill ha tillgång till en båt i sommar. En Blocket-undersökning genomförd av Yougov visar att var tredje svensk (35 %) skulle kunna tänka sig att hyra båt i sommar eller någon gång i framtiden och att 28 procent kan tänka sig att dela en båt med någon. Majoriteten svarar att de då helst skulle dela båten med en nära vän (69 %) följt av med sin pappa (40 %) eller mamma (39 %).

– Delningsekonomin har influerat många marknader och börjar även bli stark inom båtvärlden. För de som inte använder sin båt så ofta kan det vara smart att dela den med någon annan för att få ned kostnaderna. Som bonus är det också bra för miljön då det inte behövs tillverkas lika många nya båtar, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

När svenska båtägare får ange varför de äger en båt svarar majoriteten att det är för att få avkoppling (52 %) följt av för skojs skull (41 %). Däremot används den relativt sällan.

På frågan hur många dagar de i genomsnitt använder sin båt under en säsong är de vanligaste svaren 6–10 dagar (17%) samt 11–20 dagar (20 %) mellan maj och september.

Endast 5 procent av respondenterna svarar att de använder sin båt fler än 60 dagar per säsong.

Intresset för att dela båt är som störst bland respondenter i åldersgruppen 18–29 där nära varannan (47 %) kan tänka sig att dela en båt med någon annan.

Personerna vi helst delar en båt med:

Nära vän, 69 %

Pappa, 40 %

Mamma, 39 %

Bror, 38 %

Syster, 34 %

Bekant, 26 %

Arbetskollega, 24 %

Annan, 9 %

Okänd, 5 %

Vet ej, 3 %

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5–10 april har sammanlagt 2209 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige, varav 474 båtägare, 307 som inte äger båt men överväger att köpa båt och 1428 som inte äger båt och inte överväger att köpa båt.