21 juli, 2019

Josefin Olsson i topp på VM

Efter halva regattan och serien 1-2-3-5-2, i de fem racen, är det fortfarande Josefin Olsson som leder Laser Radial-VM i japanska Sakaiminato.

– Jag har fått till flera starter vilket gör stor skillnad. Idag hade vi frånlandsvind med mycket skift. Det gillar jag, säger Josefin.

Sex race återstår av VM och Josefin har en sex-poängsledning före amerikanskan Paige Railey. Trots att Josefin varit med i världstoppen under många år så är det här hennes bästa inledning på ett VM. Men att vara i ledningen är inget som hon grubblar över.

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag vet att det kan ändas snabbt. Men jag har en bra känsla i kroppen, säger hon.

Josefin satsar nu hårt mot OS i Tokyo 2020. Senast i Rio, 2016, blev det en sjätteplats och i London 2012 kom hon på 18:e plats.

VM-orten Sakaiminato ligger på den japanska västkusten medan OS-seglingarna kommer att avgöras i Enoshima, strax söder om Tokyo och 80 mil från Sakaiminato. I Enoshima, på den japanska östkusten, väntar andra förhållanden med mer vind och mer öppet vatten. Och det blir en test av OS-arenan redan om drygt en månad då för-OS arrangeras i Enoshima.

– Det här är en viktig avstämning hur jag står mig mot konkurrenterna då många har formtoppat inför denna regatta. Men min form är verkligen på uppåtgående då för-OS är min viktigaste regatta i år, säger Josefin.

Foto: Junichi Hirai.

Info: https://2019worlds.laserjapan.org/radial/