22 juli, 2019

Topplista över svenska båtägares favoritvatten 

Stockholms skärgård toppar listan över platser som svenska båtägare vill åka båt på, men många föredrar även insjöar. Var fjärde svensk båtägare har någon gång tappat något överbord och det dyraste föremålet är i snitt värt 3 876 kr, enligt en undersökning utförd på uppdrag av Blocket.

Blocket har undersökt var svenska båtägare helst åker båt. Nära var femte nuvarande eller potentiell båtägare har Stockholms skärgård (18%) som favorit, men nästan lika många (17%) föredrar insjöar.

Statistiken visar också att många svenskarna gärna håller sig nära hemmet när de ska ut med båten. Varannan båtägare i Stockholm har valt Stockholms skärgård som favoritdestination (50%), nära var tredje båtägare i Norrland har valt Norrlandskusten (29%) och de flesta båtägare i Skåne, Blekinge och Halland föredrar Sveriges sydkust (14%).

– Att många föredrar att hålla sig nära hemmet kan säkert bero på praktiska skäl och en brist på tid att ta sig längre bort när man exempelvis åker ut med båten över en helg. Har man mer tid, som nu under semestern, kan det dock vara en god idé att utforska mer av Sveriges vatten. Det blir allt mer populärt att semestra inom Sverige så varför inte båtluffa till nya vatten och platser, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Ett tips är att ta med snorkelset på båtturen, eller dykprylarna om man är dykare. Den som letar kan säkert hitta en och annan skatt på havens eller sjöarnas botten. En fjärdedel av alla båtägare (25%) uppger nämligen att de någon gång har tappat något överbord. När man fick uppskatta värdet på det dyraste föremålet som gått förlorat blev snittet 3 876 kronor, vilket innebär att det totalt sett ligger saker värda minst 1,4 miljarder kronor på havens eller sjöarnas botten.

Här är platserna där nuvarande och potentiella båtägare helst åker båt

 1. Stockholms skärgård, 18%
 2. Insjö, 17%
 3. Sveriges ostkust, 11%
 4. Sveriges västkust, 8%
 5. Norrlandskusten, 6%
 6. Bohuskusten, 4%
 7. Göteborgs skärgård, 4%
 8. Gotland, 4%
 9. Blekinge skärgård, 4%
 10. Sveriges sydkust, 3%
 11. Öland, 3 %
 12. Skånes syd-och östkuster, 2 %
 13. Öresund, 1%
 14. Annat, 5 %
 15. Vet ej, 8 %

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5–10 april har sammanlagt 2209 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige, varav 474 båtägare, 307 som inte äger båt men överväger att köpa båt och 1428 som inte äger båt och inte överväger att köpa båt.