22 juli, 2019

Sajten Livet i havet ger båtturen en ny dimension

Du kan träffa på många av havets invånare när du badar, åker båt eller vandrar längs kusten. Men vilka är dessa växter och djur? Över 400 av dem presenteras i sajten Livet i havet som nu uppdateras med arter från Kattegatt och Skagerrak.

Om du tillbringar tid runt Östersjön kanske du redan använt den – sajten Livet i havet där du kan hitta de vanligaste arterna av växter och djur, läsa om hur de lever och hur havet fungerar. Nu har den utökats med Västerhavet spännande arter och miljöer.

– Det har länge varit vår ambition att få beskriva alla Sveriges havsområden. Nu när vi har fått med Kattegatt och Skagerrak är vi äntligen där, säger Ulrika Brenner, projektledare för Livet i havet och kommunikatör vid Stockholms universitets Östersjöcentrum, en av samarbetsparterna inom Havsmiljöinstitutet.

Tanken med sajten är att väcka intresse för havet, och att sprida inspiration och kunskap till alla som är intresserade av livet under ytan. Mobilanpassningen gör att informationen kan följa med på utflykten till kusten. Livet i havet finns även som en app, och kommer att uppdateras med Västerhavsarter i juli. Appen fungerar offline, vilket gör att den går att använda även på sommarens båtutflykter. Tanken är också att den ska kunna användas av skolor och i utställningar, på naturrum och på museer.

– Vad man kan hitta i våra kustvatten varierar längs Sveriges långa kust. I Kattegatts och Skagerraks salta vatten lever till exempel fler och andra arter än i Östersjöns bräckta vatten, berättar Helen Sköld, kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet och en av dem som varit med och utvecklat Livet i havet.

Att få in Västerhavets arter på sajten har varit möjligt tack vare bidrag från Havs- och vattenmyndigheten, som ett led i myndighetens satsning på marin pedagogik. Livet i havet används redan flitigt av skolor och allmänhet längs Östersjökusten. Förhoppningen är nu att även västkustbornas utflykter till havet ska få en ny dimension.

– Det är bara att gå in på sajten och dyka ner i kunskapshavet, säger projektledare Ulrika Brenner.

Livet i havet är en digital fälthandbok som visar de vanligaste arterna i svenska havsområden. Här presenteras över 400 arter, från Bottniska viken i norr, ner till södra Östersjön, och upp längs Kattegatts och Skagerraks kust till norska gränsen. Sidan drivs av Stockholms universitet, Umeå universitet och Göteborgs universitet inom samarbetet Havsmiljöinstitutet och i samverkan med webbyrån Azote.

Info: www.havet.nu/livet