23 juli, 2019

Ny tjänst förenklar att ha andelsbåt

En ny tjänst gör det enkelt att bli och vara delägare i en andelsbåt. Några entusiaster från Stockholm har byggt en digital plattform där båtintresserade kan hitta andra delägare och sedan få stöd i samägandet.

Pressmeddelande:

– Vi vet att det finns många andelsbåtar där ute, men vår förhoppning är att med en enklare process så kommer fler att våga ta steget. Det är ett fantastiskt smart sätt att konsumera, både för plånboken och miljön, säger Johannes Dahlberg, medgrundare av Ihopa.

Fritidsbåtar används i genomsnitt 15 dagar per säsong, så kostnaden per användning blir ofta hög. Att dela en båt kan spara mycket tid och pengar och är klimatsmart. Ihopa har skapat tjänsten med utgångspunkt från vad de själva ville ha för att göra samägandet smidigt och säkert.

– Det är svårt att på egen hand hitta andra delägare och att skriva ett bra delägaravtal med vettiga regler. Om man lyckas ta sig i mål så kommer sen andra utmaningar kring samarbetet. Vi hade upplevt det här själva och började drömma om en tjänst som gjorde hela processen lättare. Vi var också ute och pratade med massa båtägare för att förstå vad de ville ha i en sån här tjänst, säger Johannes Dahlberg.

Genom tjänsten kan man hitta andra delägare för att ha en andelsbåt med. Sen finns delägaravtal, bokningskalender, utläggs- och användningsloggar och mer samlat på ett ställe. Ihopas plattform är gratis att använda. De hoppas kunna tjäna pengar från partners såsom tillverkare och försäkringsbolag istället.

– Att köpa saker tillsammans öppnar upp nya affärsmodeller. När hela processen blir enklare kan det lika gärna användas för annat såsom hobbyutrustning eller trädgårdsmaskiner. Vi kör just nu ett pilotprojekt med Husqvarna eftersom deras produkter passar utmärkt för att äga tillsammans och snart hoppas vi kunna testa med samarbetspartners inom vildmarksutrustning, fotoutrustning och vattensport.

Info: www.ihopa.com