2 augusti, 2019

Svenskdesignad superlyx för superyacht

Lyxen har inga gränser för de superrika. Så här elegant åker man till och från en riktigt stor och dyr superyacht.

Tenderbåten på bilderna kallas ”321L” och är en 9,75 m helt custombyggd tender och enligt uppgift är ytterligare två båtar under byggnation.

För designen svarar svenska Mannerfelt Design Team. Tenderbåten tillhör den 85 m långa yachten O’Ptasia med 42 knops toppfart.

Tenderbåten har byggts hos Onda Tenders i Grekland. Företaget är specialiserat på att bygga just den här typen av lyxiga följebåtar.

Den lyxiga stilen återspeglar elegansen hos det 85 m långa moderskeppet O’Ptasia, som är flaggskepp hos charterföretaget Golden Yachts. Vi har inga prisuppgifter på varken tenderbåten eller vad det kostar att hyrayachten, men en rimlig gissning anger att tenderbåten kanske kostar 25 Mkr och yachten långt över en miljard kr med en veckohyra på kanske 5–10 Mkr.

Interiören i tenderbåten är smakfullt utförd i beige. På de eleganta dynorna kan passagerarna sippa på champagne medan besättningen kör båten ifrån ett särskilt förligt utrymme.

Mannerfelt Design Team, med kontor i Viggbyholm, har samarbetat med det grekiska varvet under många år. Mannerfelt svarar för båten huvudsakliga layout.

Den 9,75 m långa tendern har en topphastighet på 42 knop. Skrovet har dubbla steg för att öka prestanda och komfort. Enligt George Riginos, vd för Onda Tenders, gör skrovformen att den här båten är mycket mjukare och behagligare att köra i sjön än jämföra bara båtar.

Även motoriseringen är svensk med dubbla Volvo Penta D3–220 hk. Båten erbjuds även med 2xD3–270 hk.