2 augusti, 2019

Anna Östling inför VM i Lysekil: ”Vi älskar att segla och att vinna”

Anna Östling och hennes Team Wings är rankade tvåa i världen och är en av favoriterna till att stå överst på pallen i VM i matchracing i Lysekil nästa vecka.

– Det blir absolut en av de största tävlingarna som vi seglat hittills, säger Anna Östling.

Lysekil Women’s Match är officiellt världsmästerskap i matchracing 2019. Anna Östling har varit en ledande profil i sporten i över ett decennium, seglat OS och vunnit två VM-guld. Att få segla ett VM på hemmaplan rankar hon som en av höjdpunkterna hittills i karriären.

– Det har varit vårt mål sedan det blev officiellt förra året att VM skulle seglas i Lysekil. Det har varit mycket segling under våren och sommaren och fokus har hela tiden varit att vi ska kunna segla så bra som möjligt nästa vecka, säger Anna Östling.

Det första VM-guldet bärgades i irländska Cork 2014 och två år senare upprepades bragden på Lake Michigan i USA. Framgångarna ledde bland annat till en nominering till Jerringpriset. Under sommaren har de seglat Midsummer Match Cup i Skärhamn, vunnit GKSS Match Cup Sweden på Marstrand och värmt upp inför VM med en tävling i Frankrike i slutet av juli. Teamet har konsekvent rankats som ett av de bästa i världen de senaste åren men skepparen vill tona ner sig själv som favorit.

– Vi vill alltid stå överst på pallen men vi känner att det är många som vill precis samma sak och konkurrensen kommer att bli stenhård. Tävlingen i Frankrike blev en aha-upplevelse för oss för vi upptäckte att vi slarvat med vissa delar av seglingen när vi fokuserat hårdare på andra delar av arbetet ombord.

Specifikt har teamet tränat mycket på att segla med gennaker, vilket tävlingsbåten Fareast 28 som används i Lysekil har. Nu är de förväntansfulla inför att tävlingen ska inledas nästa vecka och då kommer de behöva prestera på topp från start.

– För att nå hela vägen till final när motståndet är så här bra kommer vi behöva vara beslutsamma och tänka snabbt i alla situationer. Men vi känner oss självsäkra och trygga i att vi varit i situationer tidigare där det stått mycket på spel, säger Anna Östling och understryker att det vinnande receptet handlar om att känna glädje ombord.

– Vi känner ingen press utan tänker mer på att släppa lös glädjen och bara gå ut på havet och köra. Vi älskar att segla, vi älskar att tävla och vi älskar att vinna!

Lysekil Womens Match seglas 5–10 augusti och inleds med en träningsdag på måndag. På tisdag börjar grundomgången där alla team möter varandra och där de bästa går vidare till slutspel. Kvartsfinaler inleds på torsdag, semifinaler på fredagen och lördagen den 10 augusti är den stora finaldagen där världsmästarna utses.

Startlista Women’s Match Racing World Championship 2019

(Skeppare, ranking, nationalitet)

Pauline Courtois, 1, (FRA)

Anna Östling, 2, (SWE)

Johanna Bergqvist, 3, (SWE)

Trine Palludan, 4, (DEN)

Nicole Breault, 5, (USA)

Marinella Laaksonen, 6, (FIN)

Margot Vennin, 7, (FRA)

Alexa Bezel, 10, (SUI)

Claire Leroy, 13, (FRA)

Lucy Macgregor, 18, (GBR) – Regerande Världsmästare

Renée Groeneveld, 20, (NED)

Marie Björling, 22, (SWE)

Bilden: Anna Östling och Team Wings under Lysekil Women’s Match 2018 – i år är tävlingen officiellt VM i matchracing. Foto: Dan Ljungsvik.