5 augusti, 2019

Bäddat för VM-dramatik i Lysekil

Imorgon drar Lysekil Women´s Match igång. En tävling som sedan starten 2004 har blivit den största och mest prestigefulla tävlingen inom internationell matchracing för damer. I år har tävlingen också fått officiell VM-status från det internationella seglarförbundet och startfältet är otroligt starkt.

Fem dagar med spännande segling väntar när tolv lag tävlar om att ta hem titeln som världsmästare 2019.

Liz Baylis, som är tävlingsledare ser fram emot veckan och tror det kommer bjudas på tuffa tävlingar.

– Jag tror det kommer bli ett bra världsmästerskap med tanke på Lysekils historia att arrangera tävlingar av denna kalibern då de gjort det i flera år. Ser man på startfältet är det en lista av riktigt bra besättningar vilket kommer bjuda på riktigt bra segling. Man kan inte räkna ut någon, alla har en chans att vinna. Det är en vecka med många tänkbara väderförhållanden med regn, sol, hårda- och mjuka vindar, typiskt svensk sommar helt enkelt, så det kommer bli väldigt intressant att följa upplösningen, säger Liz Baylis.

Tre svensklag finns med i årets startfält, en av dem är Marie Björling Duell, skeppare för team Emerson.

– Vi ska segla vår bästa match racing, vi vet att om vi gör det riktigt bra så kan vi gå långt. Men vi tar det steg för steg, säger Björling Duell som ser fram emot att segla i Lysekil och att segla ett VM.

Marie var med och tävlade senast det var VM i Lysekil 2009 och har en härlig känsla över att vara tillbaka.

– Vi älskar att segla i Lysekil så det är klart det känns extra kul att vara här, och att segla ett VM. Lite extra kul för oss svenska besättningar med all publik som är här, men när startskottet väl går så tänker man inte så mycket på var man är.

Alla lagen är på plats i Lysekil och har under dagen haft möjlighet att träna. Formstarka franska skepparen Pauline Courtois som ligger överst på världsrankingen och vann i Lysekil förra året. Nu är hon tillbaka för att upprepa förra årets bedrift.

– Det är mitt femte år i Lysekil så jag känner till stället väl och träningen nu på förmiddagen gav oss chansen att vänja oss mer med båten, säger Pauline Courtois efter måndagens träning.

Lysekil Women’s Match, VM i matchracing för damer 2019, avgörs 5–10 augusti. Tävlingen inleds med en grundomgång där alla team möter varandra och de bästa går vidare till slutspel med kvartsfinaler och semifinaler. Finalen och bronsmatch seglas lördag 10 augusti.

Seglingarna sker kl. 9.30–17.00 och startar imorgon, tisdag 6 augusti.

Tisdag – Torsdag: Grundomgång

Torsdag – Fredag: Kvart- och semifinaler

Lördag: fort. semifinal och final.

Startlista Women’s Match Racing World Championship 2019

(Skeppare, ranking, nationalitet)

Pauline Courtois, 1, (FRA)

Anna Östling, 2, (SWE)

Johanna Bergqvist, 3, (SWE)

Trine Palludan, 4, (DEN)

Nicole Breault, 5, (USA)

Marinella Laaksonen, 6, (FIN)

Margot Vennin, 7, (FRA)

Alexa Bezel, 10, (SUI)

Claire Leroy, 13, (FRA)

Lucy Macgregor, 18, (GBR) – Regerande Världsmästare

Renée Groeneveld, 20, (NED)

Marie Björling, 22, (SWE)

Bilden: Pauline Courtois med besättning under måndagens träning Foto: Dan Ljungsvik.