5 augusti, 2019

Svensk ledning i 470-VM

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har inlett VM och för-OS i 470 på allra bästa sätt. Efter första dagens seglingar är de i ledningen – på samma vatten som OS ska avgöras på om mindre än ett år.

– Vi hade en fantastisk start, men det är så tajt. Du kan aldrig vinna en regatta första dagen, men du kan definitivt förlora den. Nu tar vi med oss inställningen i båten från idag och fortsätter. Sköter vi oss räcker det långt, säger Anton.

En dag sent kom VM-seglingarna äntligen igång i japanska Enoshima. Och Sverige fick en bra start i de lätta vindarna (3–4 m/s) när Anton och Fredrik kom trea i det första racet och tvåa i det andra och därmed leder de VM.

Det har pratats mycket om värmen i Japan under kommande sommar-OS 2020. Och måndagen blev en tydlig indikation på vad som väntar. För det var en riktigt varm dag i Enoshima.

– Värmen och luftfuktigheten är en utmaning för alla i Japan, framförallt dagar som denna när det är så lätt vind. Hela landslagsteamet har fantastisk support här vilket gör skillnad. Det betyder kylvästar, specialkepsar, färdiggjord mat, tempererad container, berättar Anton och fortsätter:

– Förberedelser är allt här och det kommer ner till något väldigt enkelt – att svettas och förbruka så lite energi som möjligt innan man går på vattnet.

Bakom Anton och Fredrik ligger Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar på 21:a plats. De hade bra fart och var bra med i båda seglingarna och om inte rundningen av lämärket i andra seglingen gått så fel där de fastnade rejält i trafiken så hade de varit med helt i toppen också.

I damklassen så förstörde två dåliga starter dagen. Olivia Bergström/Lovisa Karlsson kom efter redan i början och i de lätta vindarna var det helt enkelt ont om omkörningstillfällen. De ligger på 37:e plats efter första dagen.

Foto: Junichi Hirai.

Info: http://2019worlds.470.org/en/default/races/race