7 augusti, 2019

”Världens mest mångsidiga 56-fotare”

DutchCraft 56 är en nyhet som presenteras på Cannes Yachting Festival 10–15 september. Det är en extremt mångsidig båt, som finns tillgänglig både helt öppen och i en kabinversion.

Av bilderna att döma är båten originell i sin design, som helt och hållet har gjorts hos tillverkaren. En intressant detalj är att DutchCraft är ett systermärke till Zeelander Yachts, som tillverkar båtar och yachter i lyxyachtsklass.

Varvet beskriver båten som ”the world’s most capable 56-foot yacht”, vilket bevisas av hur användbar den är för olika ändamål. Den 17 m långa DutchCraft 56 kan vara allting från en plattform för rena badutflykter till transport-, fiske- eller vattensportbåt. Troligen passar den bra även för party på sjön…

Visionen hos grundaren och ägaren av varvet som bygger båten, Sietse Koopmans, är att använda DutchCraft 56 som tender när han själv tar sig runt världen med sin 37,8 m (127 fot) långa explorer superyacht med namnet Zeepaard.

Båten har rena och robusta linjer. En av finesserna är att båten är mycket enkelt att hålla ren och att underhålla. Driftskostnaderna är låga jämfört med liknande båtar på marknaden. Till exempel har båten däck i komposit i stället för teak, som inte är ultimat i skarp sol.

Ombord finns bland annat en stor matplats, wet bar och stora solytor. Totalt finns det sittplatser för hela 36 gäster ombord.

Under däck finns sovplatser för upp till åtta gäster, inklusive ett välutrustat badrum.

DutchCraft 56 kan nå en toppfart på 40 knop tack vare ett högeffektivt skrov som även ska gå mjukt i sjön. Både skrov och däck är byggda i vinylester och glasfiber med sandwich och PVC-kärna.

Med en total längd på 17 m (56,0 fot) och en bredd på 5 m (16,7 fot) har båten ett djupgående på knappt 1 m (3 fot) i versionen med vattenjet. Kunderna kan även välja mellan Volvo Penta IPS eller Doen jet/John Deere system.

Info: www.dutchcraft.com