6 augusti, 2019

Svensklag i delad ledning första dagen

Lysekil Women’s Match 2019 och VM:s första tävlingsdag är avklarad och det är tävlingens yngsta skeppare, världstrean Johanna Bergqvist, Sverige, som ligger i delad ledning med världsettan Pauline Courtois, Frankrike.

Varje besättning möts initialt i en robin-round, där alla lag möter varandra för att avgöra vilka som går vidare till kvartsfinal. Efter första dagen har vi tagit oss igenom 10 av 22 flights, där team Bergqvist, team Match in Pink by Normandy Elite Team och Mermaid Sailing Team alla tre vunnit 4 av 5 matcher.  Bakom de tre ledarna har vi Team Mac från Storbritannien och ytterligare två lag på tre poäng.

Första tävlingsdagen startade med ett svenskmöte mellan det rutinerade team Emerson, med skeppare Marie Björling, och tävlingens yngsta besättning – team Bergqvist Match Racing, där Johanna Bergqvist seglade hem första matchen. Förmiddagen fortsatte i samma anda för Team Bergqvist när de i svaga vindar vann över regerande världsmästarinnan Lucy Macgregor från Storbritannien. Tre av tre vinster på förmiddagen för Johanna Bergqvist och hennes lag avslutade på eftermiddagen med en vinst och en förlust.

– Vi hade en bra dag idag, tjejerna har gjort ett fantastiskt jobb! Pauline Courtois seglade bättre i sista racet, det finns inte så mycket mer att säga om det, men överlag en väldigt bra dag, säger Johanna Bergqvist när det är färdigseglat för dagen.

Det var mot just Pauline Courtois som Bergqvist tappade en poäng när de möttes i lagens sista match för dagen. En vinst som för fransklaget innebar att de ligger i delad ledning.

– Det var en rätt så bra första dag, vi är väldigt nöjda med förhållandena på eftermiddagen med mycket vind. Säger världsettan Pauline Courtois efter en dag där vädret i Lysekil har bjudit på det mesta med regn och lättare vind på förmiddagen, innan det sprack upp under eftermiddagen samtidigt som vinden tog fart.

Strax bakom på en andra plats är regerande världsmästarinnan Lucy Macgregor med sitt Team Mac som är nöjda med första dagen, men redo att lägga i ytterligare en växel de kommande dagarna.

– Vi hade en bra dag, men är absolut här för att vinna. Tittar man på startlistan är det många seglare som seglat mycket under året och vi har lite att ta igen. Det gäller att förbättra sig under de kommande dagarna så att vi förhoppningsvis är med och slåss om medaljerna sista dagen.

Imorgon fortsätter grundomgången med tolv flights kvar, plus en match mellan Team Emerson och Team Mac, efter att Margot Vennin och hennes team från Frankrike drev upp på klipporna när det skulle bytas besättning på båtarna. Båten var tvungen att kollas över innan den kunde sättas in i tävlingen igen vilket gjorde att matchen mellan Björling Duell och Macgregor kommer seglas någon gång under morgondagen istället

Lysekil Women’s Match, VM i matchracing för damer 2019, avgörs 5–10 augusti. Tävlingen inleds med en grundomgång där alla team möter varandra och de bästa går vidare till slutspel med kvartsfinaler och semifinaler. Finalen och bronsmatch seglas lördag 10 augusti.

Resultatlista Women’s Match Racing World Championship 2019

(Skeppare, team, nationalitet, vinster-förluster)

Pauline Courtois, Match in Pink by Normandy Elite Team FRA 4-1

Johanna Bergqvist, Team Bergqvist Match Racing SWE 4-1

Claire Leroy, Mermaid Sailing Team FRA 4-1

Anna Östling, WINGS, SWE 3-2

Nicole Breault, Vela Racing, USA 3-2

Lucy Macgregor, Team Mac, GBR 3-1

Marie Björling SWE, Team Emerson, 2-2

Trine Palludan, Team Kattnakken, DEN 2-3

Renée Groeneveld, Dutch Match Racing Team, NED 2-3

Marinella Laaksonen, L2 Match racing team, FIN 1-4

Margot Vennin, Matchmoiselles By Normandy Elite Team, FRA, 0-5

Alexa Bezel, Swiss Women Match Racin SUI 0-5

Team Bergqvist Match Racing. Foto: Dan Ljungsvik.