8 augusti, 2019

Tre av tre svensklag klara för kvartsfinal i VM

Lysekil bjöd på en fantastisk dag och lika härlig kväll, med skinande sol och vindar på 3–6 m/s, under VM:s tredje dag när kvartsfinalplatser stod på spel.

Väderförhållanden lockade både publik och öppnade upp för en lång dag av tävlingar. Efter att Round Robin avslutats stod det klart vilka lag som direktkvalificerat sig kvartsfinalerna: Regerande världsmästarinna Lucy Macgregor med sitt Team Mac, världsettan Pauline Courtois med sitt lag Match in Pink by Normandy Elite Team, Svenskorna Anna Östling med lag WINGS, och Marie Björling Duell och hennes Team Emerson.

För de lag som placerade sig på 5:e till 10:e plats väntade återkval för att avgöra vilka resterande fyra lag som skulle ta en plats i kvartsfinalerna, när alla mötte alla i Repechage Round Robin.

Team Bergqvist Match Racing fick se sig själva hamna precis utanför topp fyra, efter en knapp förlust mot amerikanskan Nicole Breault, i Round Robins sista match. Vinst hade inneburit att en direktkvalificering. Nu väntade istället återkval för svenskorna.

– Det var bara skit, grejen va ju den att vi förlorade på mållinjen och det dumma va ju att vi tog dom på första länsen, sen gjorde dom exakt samma mot oss på andra. Det borde jag ju ha fattat liksom, säger skeppare Johanna Bergqvist efter tredje tävlingsdagen i Lysekil.

Efter sex raka matcher i grundomgången väntade ytterligare fem matcher för Team Bergqvist Match Racing, en utmaning de tog sig an, och som dom gjorde det. Fyra poäng på fem matcher gjorde att de tog sig vidare till kvartsfinal. Där med är alla tre lag från Sverige vidare i VM i Match Racing.

– Det känns så jäkla bra! Brudarna gör det tuffa jobbet riktigt grymt, men man blir seg i huvudet också.

Trots en lång dag där mycket stod på spel, finns det mycket positivt att ta med sig för Johanna Bergqvist och hennes besättning.

– Vi fått en lång dag men med det så har vi fått dom här extra racen, så nu känner vi att vi har koll, det är gött! säger Johanna Bergqvist efter att ha tagit sig vidare till kvartsfinal.

Holländskan Renée Groeneveld vann i Lysekil Women’s Match 2017, nu är hon tillbaka två år senare och fick en något tuffare start på tävlingarna. Genom att placera sig på en nionde plats efter Round Robin såg Groeneveld till att, tillsammans med sitt team, få en andra chans att ta sig vidare.

Fyra vinster av fem möjliga i Repechagen placerade dom så pass bra att de nu kan ladda om inför morgondagens kvartsfinaler.

– Vi är inne på tredje tävlingsdagen och för oss blir det bättre och bättre med hanteringen av kommunikation och besluttagande. Jag tror också vi känner oss lite mer bekväma med dagens vindförhållanden.

Det blev tio matcher totalt under tredje tävlingsdagen för den holländska båten innan det stod klart att de får segla vidare i VM.

– Vi ser det som positivt att få in lite fler race, vi kommer in i rytmen mer och mer. Självklar är vi trötta nu, men fortfarande glada över att få in lite extra segling, säger skeppare Renée Groeneveld

Imorgon fredag är det dags för kvartsfinalerna när åtta lag ska bli fyra.

Vidare till kvartsfinal i Lysekil Women’s Match 2019

(Skeppare, team, ranking, nationalitet,)

Lucy Macgregor, Team Mac, 18, (GBR) – Regerande Världsmästare

Pauline Courtois, Match in Pink by Normandy Elite Team, 1, (FRA)

Anna Östling, WINGS, 2, (SWE)

Marie Björling, Team Emerson, 22, (SWE)

Renée Groeneveld, Dutch Match Racing Team, 20, (NED)

Johanna Bergqvist, Team Bergqvist Match Racing, 3, (SWE)

Claire Leroy, Mermaid Sailing Team, 13, (FRA)

Nicole Breault, Vela Racing, 5, (USA)

Finalen och bronsmatch seglas lördag 10 augusti.

Team Bergqvist Match Racing under torsdagens seglingar i Lysekil Women’s Match. Foto: Dan Ljungsvik.