9 augusti, 2019

Vansinneskörning vid Smögen Poker Run

Förra helgens Hermanö Runt drabbades av racingförare från Smögen Poker Run. Några av motorbåtsförarna dundrade genom ett smalt sund med fartbegränsning samtidigt som kappseglare var på väg i den trånga farleden.

Händelsen har rivit upp känslor hos många båtägare. Den brist på sjömanskap som vissa förare i Smögen Poker Run visade upp är häpnadsväckande. Det medför enorma risker att köra så nära andra båtar i trånga farleder som en film på Blur.se visar.

Som genom ett under skadades ingen vid tillfället. Inga incidenter har heller inrapporterats till myndigheter eller sjöräddning. Detta trots de extremt närgångna passagerna och även en uppgift om att någon i en segelbåt har slängt en hammare mot en motorbåt.

Båtliv har talat med ansvariga hos Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapets station på Käringön, men ingen av dessa har fått in anmälningar om incidenter.

– Vi var och tittade när båtarna kom till Käringön och vi fick ett par samtal om att det hade körts fort i farleden. Men ingen har kontaktat oss angående racet, säger Anders Bagge på SSRS Käringön.

Samma besked ger Johan Norman, ansvarig för Kustbevakningens operativa ledning:

– Det här tyder på bristande omdöme och farligt beteende. Hade vi haft kännedom i förväg så hade vi antingen avlyst motorbåtstävlingen eller ändrat bansträckningen. Nu har vi satt en sjöövervakningshandläggare för att få veta mer. Vi ska ja jaga arrangören, för det här ska inte upprepas, säger Johan Norman.

Kustbevakningen uppger att de hade nykterhetskontroller vid Smögen innan och efter start av Smögen Poker Runt. Tävlingen har körts i många år tidigare utan liknande incidenter, men i år var bansträckningen förändrad och tävlingen hölls samtidigt med Hermanö Runt.

Båtliv har även sökt arrangörerna av Smögen Poker Run flera gånger utan resultat. SVT har dockvia På Kryss fått en kommentar som återfinns här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/arrangoren-forarna-hade-full-kontroll

Lars-Åke Redéen

Bilden: En tydlig film som visar delar av händelsen finns på www.blur.se