Vansinneskörning vid Smögen Poker Run

Förra helgens Hermanö Runt drabbades av racingförare från Smögen Poker Run. Några av motorbåtsförarna dundrade genom ett smalt sund med fartbegränsning samtidigt som kappseglare var på väg i den trånga farleden.

Händelsen har rivit upp känslor hos många båtägare. Den brist på sjömanskap som vissa förare i Smögen Poker Run visade upp är häpnadsväckande. Det medför enorma risker att köra så nära andra båtar i trånga farleder som en film på Blur.se visar.

Som genom ett under skadades ingen vid tillfället. Inga incidenter har heller inrapporterats till myndigheter eller sjöräddning. Detta trots de extremt närgångna passagerna och även en uppgift om att någon i en segelbåt har slängt en hammare mot en motorbåt.

Båtliv har talat med ansvariga hos Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapets station på Käringön, men ingen av dessa har fått in anmälningar om incidenter.

– Vi var och tittade när båtarna kom till Käringön och vi fick ett par samtal om att det hade körts fort i farleden. Men ingen har kontaktat oss angående racet, säger Anders Bagge på SSRS Käringön.

Samma besked ger Johan Norman, ansvarig för Kustbevakningens operativa ledning:

– Det här tyder på bristande omdöme och farligt beteende. Hade vi haft kännedom i förväg så hade vi antingen avlyst motorbåtstävlingen eller ändrat bansträckningen. Nu har vi satt en sjöövervakningshandläggare för att få veta mer. Vi ska ja jaga arrangören, för det här ska inte upprepas, säger Johan Norman.

Kustbevakningen uppger att de hade nykterhetskontroller vid Smögen innan och efter start av Smögen Poker Runt. Tävlingen har körts i många år tidigare utan liknande incidenter, men i år var bansträckningen förändrad och tävlingen hölls samtidigt med Hermanö Runt.

Båtliv har även sökt arrangörerna av Smögen Poker Run flera gånger utan resultat. SVT har dockvia På Kryss fått en kommentar som återfinns här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/arrangoren-forarna-hade-full-kontroll

Lars-Åke Redéen

Bilden: En tydlig film som visar delar av händelsen finns på www.blur.se

 

3 reaktioner till “Vansinneskörning vid Smögen Poker Run”

 1. På Kärringön hördes berörda förare av motorbåtarna högt framföra hur man slagit “rekordet” till Kärringön. Det fanns med andra ord en avsikt bland många av förarna och teamen bakom de höga farterna genom Härmanö Ränna där de tog sig igenom utan respekt för sjövögsregler eller andra människor på sjön.

 2. Hej, jag var själv en av deltagarna i seglingen Hermann Runt och vi fick en båt med hög fartsom passerade oss med ”dasspapper” emellan oss .om vi inte girat hade vi fått deras bogvåg rätt i sittbrunnen.
  Johan Norman , jag ber dig att strängeligen förbjuda detta vansinnes körande i en farled mitt i semestersegling, kajak paddling och denna gång även i en kappsegling . Det var ett under att ingen kom till skada . Jag kommer anmäla Smögen poker run till polisen för vårdslöshet i sjötrafiken samt för brott mot sjösäkerhetsföreskrifterna .

  Vi aktiva kappseglare som också arrangerar kappseglingar är noga med att följa gällande sjöregler och vi avlyser barnområden samt söker dispense för våra seglingar. Varför har inte poker run gjort detsamma? Är vi inte lika för lagen ?!
  Förbannat arg seglare som varit på sjön sedan barnsben och vett och sunt förnuft. Poker run förarna verkar ju inte bara ha öppna spjäll på motorn utan även tvärdrag mellan öronen .

 3. Smögen Poker Run? Det är som att köra ett stadslopp i Formel 1 utan att stänga av trafiken. Hur kan man över huvud taget tillåta detta utan att avlysa speciella banor?
  För övrigt kan jag, som småbåtsägare, konstatera att förare av större snabba motorbåtar sällan eller aldrig vänder på huvudet för att kontrollera hur det går för dem de passerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*