9 augusti, 2019

VM-brons till Anton och Fredrik

Med en sista kraftansträngning seglade Anton Dahlberg och Fredrik Bergström hem segern i finalen på 470-VM i japanska Enoshima. Och den segern innebar att de klättrade från femteplats upp på pallen och knep bronsmedaljen.

– Strategin för dagen var enkel. Vinna över Frankrike och Grekland – och vinna över dem med mycket. Och det gjorde vi. Så fantastiskt stolt. Vilket race, säger Anton och fortsätter:

– Vi kände att det skulle gå vägen i slutet på andra kryssen om vi inte gjorde bort oss. Både greken och ”fransosen” var långt efter. Samtidigt sa vi till varandra; fokus på uppgiften.

Det höll hela vägen in i mål och svenskarna var snabbast av alla i finalen.

– VM är VM. Alla går fullt för VM och att komma ur denna vecka med en medalj är riktigt stort, säger Fredrik och fortsätter:

– Vi har haft lite motgångar, framförallt med sjukdom som har stört våra rutiner. Men när startskottet smäller kickar adrenalinet in och vi har kämpat för varje meter på banan. Att vi kämpar och ger allt, trots uppförsbacke, är jag väldigt stolt över. Glädjen är där men kroppen behöver vila och återhämta sig. Den är inte 100 procent.

Det har varit en turbulent VM-vecka. Den svenska duon var i ledningen inledningsvis men tappade sedan placeringar, bland annat för att båda blev febersjuka. Men det har också varit en nyttig och lärorik vecka, att få prova på de vatten där OS-seglingarna ska avgöras om mindre än ett år. Och coachen Victor Bergström vet vad som behöver förbättras:

– Först och främst behöver vi vara friska för att kunna utmana om guldet. Vi behöver också utveckla länsarna ett par snäpp i förhållandena här i Japan, säger han.

Guldkampen stod mellan Mathew Belcher/Will Ryan och Jordi Xammar/Nicolas Rodriguez, Spanien. Men det blev ingen riktig kamp eftersom spanjorerna tjuvstartade och blev diskade. Även australierna tjuvstartade, men tog sitt straff direkt och snurrade och därmed var guldfajten över.

VM är slut men det blir fler tävlingar i Japan de närmaste veckorna och lärdomarna från det här mästerskapet är många.

– Vi har så mycket att ta med oss från denna regattan inför OS. Inte minst det fysiska, med hårt arbete för länsfart och vindkännedom. Det som stod ut under veckan var spanjorernas högsta nivå. Vi ska dit och lite till. Vi har 330 dagar på oss och med Sverige i ryggen vet vi att vi kan göra det, säger Anton.

Årets VM-brons är Anton och Fredriks andra VM-medalj i 470. 2017 blev det ett silver och 2018 kom de fyra efter att ha startat finalen i VM-ledning.

Foto: Junichi Hirai.

Info: http://2019worlds.470.org/en/default/races/race