15 augusti, 2019

Svenska favoriter vid Kona One-VM på Garda

På onsdagen invigdes det trettonde Kona-VM i Torbole, Garda. Totalt deltar 72 seglare från fem kontinenter och 14 länder. En av favoriterna är Björn Holm från KSSS. Bland damerna kan Johanna Hjertberg från Djursholms Segelklubb nämnas som var näst bästa dam vid förra årets VM i Florida.

57-årige Björn Holm är den ende seglare som deltagit i samtliga Kona One-VM. Han har sedan tidigare vunnit tre guld och även silver och brons. Förra året vann han silver när VM avgjordes i Clearwater, Florida i hård konkurrens med den 17 årige amerikanen Alex Temko.

– Jag ser mig inte som gammal och inspireras av att tävla mot yngre seglare. Det är en nyckel för mig och en anledning varför jag fortfarande siktar på guld när jag står på startlinjen, säger Björn Holm.

I Konaklassen tävlar damer och herrar tillsammans. Vid förra årets VM var 21-åriga Johanna Hjertberg från Djursholms Segelklubb näst bästa dam. I år är målet högre ställt.

– Min träning har fungerat väldigt bra. Det har blivit många pass på vattnet i varierande förhållanden. Målet nu är att bli bästa dam trots att konkurrensen är riktigt tuff i år, säger Johanna Hjertberg.

Bland de övriga svenskarna med medaljchans kan Anders Pers från Skärgårdstads Segelsällskap nämnas. Han kom på fjärde plats vid 2018 års VM.

Totalt deltar 72 seglare vid årets VM. De kommer från 14 länder och fem kontinenter, bland annat Italien, Kina, Nya Zealand, Tyskland, Ukraina och USA.

Huvudfavoriterna finns på båda sidorna av Atlanten. En av dessa är 17-årige amerikanen Alex Temko som vann förra årets VM. En annan är 24-årige holländaren Huig-Jan Tak som sedan tidigare vunnit både VM och U23-VM i Kona One.

Ett annat namn att nämna med respekt är dansken Tim Aagesen. Han har blivit världsmästare i tre vindsurfingklasser; Mistral, Kona och Formula. Utöver det har han vunnit coursrace-världscupen som professionell.

Mästerskapet inleds med ett tune-up race och invigning idag. Första tävlingsdag är imorgon 15 augusti och pågår till 18 augusti.

Kona One är en av världens snabbast växande entypsklasser. Damer och herrar tävlar tillsammans och alla har identiska brädor. Segelstorleken avgörs av seglarens vikt för att ge så rättvisa förhållanden som möjligt. Pumpning inte är tillåten, allt för att sätta tävlingskunnandet i fokus.

Info: https://2019worlds.konaone.com/

Foton

Björn Holm (Magi Foster)

Anders Pers (Magi Foster)

Johanna Hjertberg (Björn Alexandersson)

Kona fleet (Kona Windsurfing)