15 augusti, 2019

Final i Sailing Champions League

Nu är det dags att utse Europas bästa kappseglingsklubb när finalen av Sailing Champions League 2019 avgörs i schweiziska S:t Moritz (15–18 augusti). Totalt 24 klubbar från tio länder gör upp om titel, där de svenska färgerna försvaras av KSSS.

– Vi åker till S:t Moritz för att slåss om pallplatserna. Att säga något annat vore att ljuga. Ifjol var vi sjua och den besvikelsen vill vi inte uppleva igen. Samtidigt måste vi vara ödmjuka och inse att motståndet är Europas bästa möjliga, säger Björn Hansen skeppare på den svenska båten.

Närmare 100 klubbar från hela Europa har deltagit i någon av de tre semifinalerna i Palma på Mallorca, i Porto Cervo på Sardinien och i S:t Petersburg i Ryssland. KSSS kvalade in till finalen genom att bli femma i semifinal 2 i Porto Cervo.

Även 2018 var KSSS enda svenska båt i finalen. Och även då avgjordes Sailing Champions League-finalen på 1 850 meters höjd på Lake S:t Moritz – i snöblandat regn, några få plusgrader och mycket lätta vindar.

KSSS slutade sjua i finalen 2018 medan segern gick till Circolo della Vela Bari från Italien som sedan dess kunnat kalla sig Europas bästa kappseglingsklubb. Tvåa blev Société Nautique de Genève från Schweiz och trea kom tyska Wassersport Verein Hemelingen.

– Vår styrka är vår erfarenhet, både av tävlingsplatsen och som team. Samtidigt kan jag alltid känna att vi kunde seglat lite mer än vi gjort, men den största pressen på oss sätter vi själva. Det är lite speciellt när vi är här som klubbens representanter. Vi vet att vi har 6 000 medlemmar i ryggen så vi känner ett ansvar mot dem att göra ett bra resultat, säger Björn Hansen.

Info: www.sailing-championsleague.com

Foto: SCL/Anya Semeniouk