16 augusti, 2019

Här är de mest eftersökta båtarna

Många svenskar är sugna på att byta båt och nästan hälften av alla segelbåtsägare kan tänka sig att testa på en motorbåt istället. Teknisk utrustning anses som viktig för både nuvarande och potentiella båtägare och det är framförallt GPS och ekolod köparna eftersöker.

Under 2018 såldes närmare 90 000 båtar på Blocket och i genomsnitt såldes var femte båt inom ett dygn. En ny undersökning visar att fyra av tio svenska båtägare tror att de kommer sälja sin båt och köpa en annan inom de närmsta fem åren och på Blocket har försäljningstakten för båtar gått upp under första halvåret jämfört med i fjol. I snitt säljs var fjärde båt inom en vecka.

Av de båtägare som idag äger en segelbåt kan nära hälften (46%) tänka sig att byta ut den mot en motorbåt. Däremot kan endast var femte (19%) motorbåtsägare tänka sig att byta ut sin motorbåt mot en segelbåt.

– Båtsäsongen börjar närma sig sitt slut och det är god idé att börja fila på en annons om man går i tankarna att sälja den båt man har, för att slippa upptagning och kostnad för förvaring och underhåll under vinterhalvåret, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Bland nuvarande båtägare och de som kan tänka sig att köpa en båt inom de närmsta tre åren svarar nära hälften (45%) att teknisk utrustning, såsom navigationssystem, gps och ekolod, är viktigt eller mycket viktigt vid valet av båt. Av den utrustning som anses viktigast toppar GPS (25%) följt av ekolod (17%).

– Eftersom så pass många båtägare och intressenter värderar teknisk utrustning vid valet av båt kan det som säljare vara värt att lägga extra vikt vid dessa i annonsen och fota och lyfta fram dessa. Har du inte teknisk utrustning idag kan du enkelt komplettera med exempelvis gps och ekolod, på andrahandsmarknaden finns gott om utrustning till försäljning och genom att köpa den begagnad kan du både spara en slant och göra miljön en tjänst, avslutar Tero Marjamäki.

Topp fem mest sökta segelbåtarna på Blocket just nu:

Bavaria

Maxi

Nauticat

Albin

Hallberg Rassy

Topp fem mest sökta motorbåtarna på Blocket just nu:

Buster

Nimbus

Flipper

Yamarin

Ryds

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5–10 april har sammanlagt 2 209 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige, varav 474 båtägare, 307 som inte äger båt men överväger att köpa båt och 1 428 som inte äger båt och inte överväger att köpa båt.