19 augusti, 2019

Jesper Stålheim leder för-OS

För-OS i japanska Enoshima är igång och de svenska seglarna visar att de blir att räkna med i Tokyo-OS 2020. Jesper Stålheim leder i Laser och i 470 är Anton Dahlberg/Fredrik Bergström på tredjeplats. Jesper hade serien 2-3-2 på måndagen.

– Jag var väldigt bra i ”synk” med skiften idag så tyckte jag hade bra koll på vad jag ville göra i starten och kunde genomföra det bra. Många gick lite emot skiften ibland, vilket sällan blir bra, säger Jesper Stålheim och fortsätter:

– Men det känns jättebra. Och det skulle kännas ännu bättre om jag är i ledningen om tre dagar. Men det är viktigt att ta varje race för sig och inte stirra sig blind på resultatet. Det ser väl ut att kunna bli lite ”light and tricky” resten av veckan. Det är mycket kvar…

Innan för-OS startade i lördags drog en tyfon förbi. Men den har inte satt några större spår.

– Nja, den där tyfonen har väl inte ställt till så mycket. Vi hade ganska mycket vind idag från nordost vilket var väldigt kul. Tydligen är det ett ganska vanligt förhållande enligt vår meteorolog. Och för mig som är här för första gången så är det en bra erfarenhet.

I 470 är Anton Dahlberg/Fredrik Bergström trea efter sex race och serien 5-2-5-4-4-3. De är sex poäng efter spanjorerna som leder och bara en poäng efter australierna som ligger tvåa. Det är för övrigt samma besättningar på pallen nu, som slutställningen i 470-VM för drygt en vecka sedan.

– Vi tre besättningar är i bra form så det är inte oväntat. Men det är väldigt mycket kvar att segla om och flera båtar jagar bakifrån. Vi ska fortsätta segla vår segling och försöka utveckla vår fart och strategi för att klättra på resultatlistan. Både Australien och Spanien seglar väldigt bra och det är en tuff nöt att knäcka. Men får vi till vår segling lite bättre så har vi dom, säger Fredrik Bergström och fortsätter:

– Lite annorlunda förhållanden än så länge. Kul att få variation och racing i annorlunda förhållanden, som idag till exempel när vi för första gången fick racing med frånlandsvind. Men vi seglade bra trots svåra frånlandsvindsförhållanden. Det finns mycket att både förlora och vinna med alla skift och tryckskillnader. Sså med det sagt är vi väldigt nöjda med dagens resultat.

Inte mindre än 363 seglare från 47 nationer är nu halvvägs in i för-OS regattan, dvs tre dagar är avverkade av totalt sex. Torsdag är alltså sista kappseglingsdagen.

Precis som på ”riktiga” OS så får varje nation bara ha en besättning i varje klass. Men i de klasser där det är färre seglare anmälda än i OS-fälten så fyller man på med de bäst rankade tvåorna från de länder som önskar sända fler seglare till för-OS.

I 49er är Fritiof Hedström/Otto Hamel på en fin niondeplats och i 49erFX ligger Julia Gross/Hanna Kling på 19:e plats. I Nacra är Emil Järudd/Cecilia Jonsson elva efter nio race.

I Finnjolle ligger Max Salminen tolva efter sex race och i Laser Radial är Josefin Olsson på 14:e plats. I 470 dam är Olivia Bergström/Lovisa Karlsson 17:e besättning.

 

Foto: Pedro Martinez (Jesper). Jesus Renedo (Anton/Fredrik).