20 augusti, 2019

Rejäl dagtursbåt i aluminium

Vanquish Yacht presenterar sin nya VQ58 på Cannes Yachting Festival 10–15 september. Det är en rejäl dagtursbåt helt byggd i aluminium med eleganta linjer. De första exemplaren har levererats till kunder i USA och till den ”baltiska regionen”.

Enligt VQ Yachts från Nederländerna är den nya modellen en reaktion på kundernas önskemål om en ännu större motorbåt helt i aluminium. Skillnaden mot våra nordiska aluminiumbåtar är att medan vi bygger dem med ett rått utseende är den här båten elegant både i linjer och färger.

58-foaren finns i fyra olika versioner: open, wheelhouse, T-top och helt stängd hard-top. Den är designad i samarbete med Guido de Groot och kan kundanpassas på flera sätt vad gäller layout, överbyggnad, framdrift med mera. De två första båtarna som har levererats har båda sluten hardtop. De har dock helt olika färgsättningar med en båt i Gulf Racing light blue med Hermes Brown orange i textilierna medan den andra är i Dark Blue med vita textilier.

Kunderna kan även välja inredning. Båten finns en stor ägarkabin och VIP- eller gästkabin för två personer tillsammans med två välutrustade badrum. Som alternativ erbjuds båten med tre kabiner.

Kunderna kan även välja mellan ett eller två garage på VQ58, placerade i aktern eller vid sidorna. Det innebär gott om plats för vattenskoter, Sea bobs, paddle boards, dykutrustning och annat som behövs för en dag på sjön…

Standardmotorerna är dubbla Cummins med Volvo Penta IPS950 som tillval, båda komplett med joystick. Det innebär en toppfart på cirka 38 knop. De som vill kunna åka ännu snabbare kan köpa en särskilda ”Veloce version” med dubbla MAN V8 1200 hk med ytskärande drev, vilket ger en toppfart på 48–50 knop.

Den helt öppna versionen av VQ58 har gott om komfortabla sittplatser för upp till 23 personer. Här finns också vinkylare, ismaskin, kyl och annat väsentligt. På akterdäck finns en större matplats med sittplats för åtta.

Tekniska fakta

Längd:      17,95 m

Bredd:      5,05 m

Djup:        0,9 m

Motorer:   2×600 hk Cummins Zeus Pods,

2xVolvo IPS 950

2×1200 hk MAN med ytskärande drev

Bränsle:    1 500 liter

Vatten:     400 liter

Hålltank:   70 liter

Fart:         38–50 knop

Info:          www.Vanquish-Yacvhts.com