29 augusti, 2019

Optimist för havet på båtmässan Allt på Sjön

Under helgens båtmässa Allt på Sjön i Gustavsberg kan barn och unga uppleva optimistjollar byggda av plastskräp. Jollarna är en del av projektet ”Optimist för havet” som syftar till att få fler att engagera sig för att rädda haven från plast. Allt på Sjön öppnar fredag 30 augusti och pågår till och med söndag.

– Våra ”plastimister” har skapat ett stort intresse och det är både spännande och skrämmande att det är möjligt att bygga jollar av plast från havet. Med hjälp av jollarna vill vi visualisera budskapet om hur vi kan minska plaster i havet och att vi alla kan vara en del av lösningen genom att inte skräpa ner, säger projektledaren från Svenska Seglarförbundet Thomas Hansson-Mild.

Varje år fylls våra hav med miljontals ton skräp. En stor del av skräpet är plastförpackningar som använts en kort stund. Projektet ”Optimist för havet” har sedan 2018 samlat in plastskräp från svenska kuster och byggt optimistjollar av skräpet för att uppmärksamma problemet med plast i haven. Bakom projektet står Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet.

– Allt fler inser att det finns ett tydligt samband mellan vår egen livsstil och miljökatastrofen med plast i haven. Om vi inte gör något kommer vi snart ha mer plast än fisk i haven. Den enda långsiktiga lösningen är att vi stoppar tillförseln av plast, säger Johanna Ragnartz.

I sommar har jollarna av plastskräp varit ute på sommarturné och i helgen finns de att uppleva på båtmässan Allt för sjön i Gustavsberg, som är Sveriges största flytande båtmässa. Mellan fredag och söndag kan barn och vuxna titta, känna och lära sig om jollarna. I Optimist för havets monter finns även aktiviteter och lekar för hela familjen.

Fakta: Optimist för havet

Projektet ”Optimist för havet” startade 2018, då frivilliga under Sjöräddningssällskapets ledning plockade skräp längs kusten. Därefter har experter på SSPA på Chalmers byggt fem optimistjollar av plastskräpet. Syftet med projektet är visa på den stora mängd plastskräp som finns i våra hav för att på sätt bidra till att minska nedskräpningen. Bakom projektet står Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet.