13 september, 2019

Säkra båten innan stormen eller tjuvarna slår till

Båtsäsongen är snart slut och det är hög tid att förbereda vinterförvaringen. Höststormar är ett skäl att inte vänta, men ett betydligt större orosmoln är de internationella stöldligorna.

Pressmeddelande:

– Båtägare måste vara ett steg före tjuvarna. Att vinterförvara båten på en öppen båtuppläggningsplats eller sommarstugeområde är riskabelt, så lås helst in båt och motor och se till att stöldmärka, uppmanar Klas Evensen på Länsförsäkringar. Båtmotorer är attraktiva byten för internationella stöldligor sedan flera år.

Nu kommer en ny högsäsong för ligorna när det skymmer allt tidigare och de klubbar som har Båtsamverkan drar ner sin aktivitet. Enligt statistik från Larmtjänst ökade båtmotorstölderna i landet med 9 procent under årets första fem månader. Hårdast drabbad är Stockholmsregionen, men i Västsverige ökade stölderna mest; nära 25 procent. Det beror framför allt på att brottsnätverkan i högre grad gav sig på vinterförvarade båtar under årets första månader.

– Det här är i allra högsta grad organiserad brottslighet, tjuvarna åker runt till båtklubbar och fritidshusområden och stöldbytena först snabbt ut ur landet, säger Klas Evensen.

Båtarna är numera inte säkra ens under vinterförvaringen, allt fler inbrott sker under vintermånaderna.

– Om du lämnar in motorn och båten för vinterförvaring inomhus minskar riskerna ändå betydligt, men vi rekommenderar också att installera spårsändare på motorn. Flera tillslag har kunnat göras av polisen med hjälp av såna och stulna båtmotorer har kommit tillrätta, säger Klas Evensen. För många är däremot inhägnade uppställningsplatser utomhus enda alternativet och bland annat har båtklubbar tagit initiativ att samverka för bättre säkerhet, och att till exempel placera båtarna på ett sätt som försvårar för båtmotortjuvarna.

Brottsligheten är nu ett betydligt större problem än naturkrafterna. Men tills båten är uppe bör du även säkra upp båten för höststormar.

– Alla erfarna båtägare vet att man alltid ska förtöja för storm, men kontrollera extra noga nu att tamparna är i gott skick och i rätt dimension för hårdare vindar, säger Klas.

Så minskar du risken för stöld

Gå med i Båtsamverkan

Lås in båt och motor samt stöldmärk båt och motor med mikropunkter eller DNA.

Skriv upp skrov- och motornummer

Använd spårsändare, kolla batterierna regelbundet samt att den är aktiverad även vintertid