15 september, 2019

KSSS Allsvensk mästare 2019

KSSS seglade på söndagen hem segern i den fjärde och sista omgången av Allsvenskan Segling 2019. Därmed försvarade stockholmsklubben sin titel från i fjol.

– Det är kul att KSSS satsning på Allsvenskan fortsätter bära frukt när vi nu kunde ta hem Allsvenskan för fjärde året av fem, säger Björn Hansen rorsman hos KSSS.

KSSS hade skickat ett starkt lag till Västerås, under Björne Hansens ledning. Med sig i båten hade han Jenny Hammersland, Hugo Christensson och Mathias Hermansson – det vill säga en blandning av enorm rutin och ungdomlig talang.

– Det känns oerhört inspirerande att få segla med Jenny och Hugo som båda är 20 år. De är ju klubbens framtid och gjorde verkligen bra ifrån sig. Kul att se att klubbens återväxt verkar säkrad. Nu hoppas vi att KSSS ungdomar sätter ihop ett par egna team och satsar på sprintsegling kommande år. Det behövs ett gäng som har Youth Sailing Champions League som mål, säger Björn.

Björn Hansen, som är en av världens bästa matchracingseglare, var stabil i ett blåsigt Västerås. Av helgens tolv race vann KSSS fem och var bara utanför pallen i ett race. Men i helgen var de ändå bara två poäng före Hjuviks BK som blev tvåa och sex poäng före SFS Hunnebo som blev trea. Dessa tre lag toppar också tabellen när säsongen nu är över. Men i sluttabellen var KSSS hela åtta poäng före Hjuvik och nio före Hunnebo.

Västerås har bjudit på tuffa förhållanden och på söndagen fick hela tävlingen avbrytas i förtid eftersom det blåste för mycket.

– Det har varit en härlig helg med massor av bra segling. Vindförhållandena har varit utmanande för klubbarna eftersom det har kommit kastbyar och vinden har vridit fram och tillbaka. Västerås och JKV har genomfört ett fantastiskt event och det har varit massor med åskådare som har fått uppleva Allsvenskan och segling när den är som bäst, säger tävlingsledaren Isabelle Lindsten.

De fem bästa klubbarna får nu en plats i Sailing Champions League 2020. Förutom KSSS blir det Hjuviks BK, SFS Hunnebo, Stenungsunds SS och Särö BK som tar de åtråvärda platserna. I botten av den allsvenska tabellen hamnade SS Hjälmaren, Oxelösunds SS och Hudiksvalls SSS. Dessa tre tvingas nu till en helg i Marstrand (5–6/10) där de får kvala mot ytterligare max 15 klubbar om tre platser i Allsvenskan 2020.

Foto: Daniel Stenholm.