20 september, 2019

Nytt flaggskepp med 4×425 hk från Capelli

Här är italienska Capellis nya flaggskepp. Tempest 50 med 4×425 hk på akterspegeln hade premiär på Genoa Boat Show. Båten är god för en bit över 50 knop.

För några år sedan var stora RIB:ar med enorma motorer sällsynta. Idag finns det en hel uppsjö av dessa extrema båtar på världens båtmässor. Det är inte ovanligt med 80-fots RIB:ar med flera stora dieselmotorer under motorkåporna.

Den här fräckt designade båten från Capelli har fyra stycken V8:or på akterspegeln i sitt starkaste utförande. Med totalt 1 700 hk på häcken är prestanda extrema med 53 knops toppfart vid 6 000 rpm. Bränsleförbrukningen är lika enorm – 525 liter per timme…

Vid mer normala 27 knop, vilket är en bra marschfart, är konsumtionen mer måttlig med 169 liter per timme. Det är väldigt mycket, men båten väger cirka tio ton och har fyra stycken stora motorer.

Fart och prestanda är dock inte allt med den här väldiga båten.

Under däck finns fina boendeutrymmen. Båtliv testade en Tempest 44 med 3xSuzuki 300 hk för ett par år sedan och blev positivt överraskade över den höga standarden i boutrymmena. Den här båten har ännu större kabiner (en främre och en aktre) med stora ljusinsläpp på sidorna, var sitt komplett badrum med mera.

På däck finns stora solytor både i för och akter med möjlighet att sätta upp olika solskydd. Förarplatsen (helt i teak) har ett Helm Master System.

Tekniska fakta

Längd:                  14,80 m

Bredd:                  4,20 m

Vikt:                      9 000 kg

Tuber:                  Hypalon

Personer:             18

Motorer:               4×425 hk max

Pris:                     från 6,5 Mkr med 4xSuzuki DF350ATX

Info:                      www.capelli.se