4 oktober, 2019

Sex klubbar kvalar till Allsvenskan i segling 2020

Helgen 5–6 oktober avgörs vilka tre klubbar som tar en plats till Allsvenskan nästa år. Spelplanen är Marstrand och massor av inplanerade kappseglingar kommer att vaska fram de bästa klubbarna. Totalt tävlar sex klubbar.

I startfältet finns bland andra SS Hjälmaren, som deltagit i allsvenskan under året, men som hamnade i botten av ligatabellen och därmed tvingas återkvala om sitt fortsatta deltagande. Under helgens kval möter de en blandning av klubbar som tidigare deltagit i Allsvenskan och några som är helt nya. En av de mindre klubbarna är Segelsällskapet Åmålsviken

– Segelsällskapet Åmålsviken (SSÅV) är en liten klubb. Vår målsättning med att ställa upp i kvalet är givetvis att ta en plats i allsvenskan. Vi tror att det skulle kunna skapa ett ökat intresse för kappsegling i klubben och även ge en möjlighet för våra ungdomar att upptäcka denna tävlingsform. Klubben har också som målsättning att arrangera en deltävling i allsvenskan där vi tror att vi har mycket goda förutsättningar, berättar Tomas Skålén från klubben.

Väderprognosen ser ut att ge väldigt bra förutsättningar på den korta banan som läggs mellan Marstrandsön och Koön. Vindar på mellan 2–6 m/s och sol utlovas. Om kappseglingarna rulla på i jämn takt så är förhoppningen att kunna genomföra 15 omgångar.

På kvalet deltar:

Ekolns Segelklubb, ESK (deltog i Allsvenskan 2015–2018)

Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb, KKKK (deltog i Allsvenskan 2015–2018)

Runmarö Yacht Club, RYC

Segelsällskapet Åmålsviken, SSÅV

Segelsällskapet Hjälmaren, SSH (deltog i Allsvenskan 2019)

Team Jungfrusund Ekerö Båtklubb, EkBK (deltog i Allsvenskan 2015)

Bild från sista omgången av allsvenskan 2019 (SS Hjälmaren) får användas fritt, redaktionellt. Foto: Daniel Stenholm.