7 oktober, 2019

Allsvenska seglingskvalet avgjort

Åmålsviken, Runmarö och Ekoln tar steget upp i Allsvenskan i segling 2020 efter att ha tagit de tre första platserna vid kvaltävlingarna i Marstrand i helgen. För både Åmålsviken och Runmarö är det debut i högsta serien medan Ekoln, från Uppsala, som tidigare vunnit allsvenska medaljer, nu är tillbaka i högsta serien.

– Vi har inte kunnat haft en bättre kappseglingshelg. Vi har haft en snittvind på 4–5 m/s. Det var lite lättare på lördagen och lite mer stabilt på söndagen. Inre hamnen i Marstrand har bjudit på platt vatten och strålande sol. Det var skönt. Det kan vara lite kallt annars i oktober, säger tävlingsledare Oscar Johansson.

Efter totalt 28 race under två dagar blev det oerhört spännande i det sista racet då det bara skiljde en poäng mellan trean Ekoln och fyran Ekerö om vem som skulle ta tredjeplatsen och en plats i allsvenskan 2020. Men uppsalaklubben var hetast och vann sista racet och därmed också en plats i högsta serien nästa år.

Men allra bäst under helgen var SS Åmålsviken som nu är i allsvenskan för första gången.

– Det här känns fantastiskt kul. Vi haft en målsättning att ta oss till allsvenskan och nu är vi äntligen där, säger Tomas Skålén och får medhåll från sin besättning:

– Vi vill komma igång med kappsegling lite mer och blanda både gamla och unga i klubben. Och sådana här kortbanerace är fantastiskt kul. Det gillar vi – mycket, säger de.

Slutställning Allsvenskt kval 2019:

SS Åmålsviken                                          21 poäng

Runmarö YC                                               26

Ekoln SK                                                      27

……………………………………………………………

Ekerö BK                                                     31

Kullaviks KKK                                             32

SS Hjälmaren                                            33

Bildtext: Åmålsviken vinnande lag, från vänster; Tomas Skålén, Frida Jansson, Fredrik Pettersson, Henrik Pettersson. Foto: Oscar Johansson.