8 oktober, 2019

Premiär för nya Lexus LY 650

En 65 fot lång yacht, baserad på konceptbåten Lexus Sport Yacht Concept från 2017, med unik design och superb prestanda – och Lexus senaste bidrag för att erbjuda nya innovativa och enastående upplevelser bortom bilvärlden.

Pressmeddelande:

Genom avancerad teknik och hantverksskicklighet har Lexus, tillsammans med Marquis Yachts, skapat en upplevelse för att överträffa förväntningarna – även till sjöss. Det är en yacht som fångar Lexus Crafted-filosofi med största vikt på detaljer och omtänksamhet.

Skrovets form, den stora aktern och de vackra linjerna ger LY 650 en unik och distinkt design. Formgivningen har gjorts tillsammans med det italienska designhuset Nuvolari Lenard och har gett en avancerad design och komfortabel interiör med högsta kvalitet i varje detalj. Som alltid i en Lexus erbjuds dessutom enastående prestanda och yachten är bygger på ett lätt och vridstyvt kompositskrov som kombinerar både kolfiberförstärkt (CFRP) och glasfiberförstärkt (GFRP) plast. LY 650 är dessutom utrustad med avancerade uppkopplade tjänster inom LY-Link för fartyg som delar såväl information som gör det möjligt att styra vissa av fartygets funktioner från distans.

Nya LY 650 är utvecklad tillsammans med de förstklassiga hantverkarna hos Marquis Yachts i Pulaski, Wisconsci, USA där yachten också tillverkas. För att säkerställa kvalitén och förbättra produktionseffektiviteten har Lexus också hjälpt till att introducera Toyota Production System i tillverkningsprocessen.

– Nya LY 650 är en symbol för den utmaning som Lexus antagit, att bli ett globalt livsstilsvarumärke även bortom bilvärlden. Samarbetet mellan Toyota och Marquis Yachts har introducerat Toyota Production System till båtvärlden för att förbättra både produktivitet och kvalitet. Det har gjort att Lexus Crafted-filosofi med största detaljnoggrannhet och omtänksamhet blivit verklighet även i formen av en lyxyacht. Jag ser verkligen fram emot att få se den avancerade LY 650 visa sin skönhet på haven runt om i världen. Som det mobilitetsföretag vi är strävar vi efter nya möjligheter för mobiliteten – även till sjöss, säger Akio Toyoda, Lexus Chief Branding Officer och President för Toyota Motor Corporation.

Flybridgen på Lexus LY 650 har behållit formen och de vackra linjerna från konceptbåten Lexus Sport Yacht och kombinerar såväl elegans som sportighet. Den kraftiga bogen och det dynamiska skrovet håller ett av de bredaste däcken i klassen, samtidigt som den coupélika taklinjen och tydligt markerade sidolinjerna i akten markerar hög prestanda.

Interiören med sin avancerade design och omotenashi (japansk omtänksamhet) speglar Lexus höga kvalitet och öppenhet med ljus och rymlig känsla, samtidigt som linjerna och kreativ ljussättning ger en ombonad och komfortabel känsla.

Dubbla kaptensstolar och soffgrupp ger bekväma sittplatser på övre däck – samtidigt som det under däck finns tre eleganta kojer med mer än två heter i takhöjd och privata badrum.

För att uppnå samma prestanda som i en Lexus har LY 650 noggrant utvecklats för att erbjuda såväl komfort som kvickhet i varje tänkbar situation. Drivlinan består av två Volvo Penta IPS-motorer (1350/1200/1050) helt integrerade med en unik skrovform under vattenytan för att förbättra vattenflödet. Det har gjort att Lexus inte bara uppnått hög effekt med låg bränsleförbrukning, utan också exceptionell stabilitet och manövrerbarhet. LY 650 har också en mängd olika assistanssystem, bland annat joystick-kontroller, auto-flap och dynamiskt positioneringssystem.

Skrovet är byggt i CFRP-material för låg vikt och hög vridstyvhet, vilket också bidrar till den höga prestandan och höga komforten. Sandwich-paneler med utmärkt ljuddämpning används i huvudväggarna för att ge låga ljudnivåer.

LY-Link är en avancerad uppkopplad tjänst för connectivity som delar och ger information med och från båten. Tekniken kan användas för att övervaka båten och skicka meddelanden till ägaren om något avvikande uppstår. Systemet kan också användas för att på distans stänga av eller starta en komponent, exempelvis luftkonditionering eller ljuset.

Från kaptens säte kombineras design med hög användbarhet genom snygg instrumentpanel med pekskärmar. Ett unikt Mark Levinson Surround-ljudsystem erbjuds också och skapar en ljudkuliss som i den bästa konserthall.

Tillverkningen av LY 650 sker av Marquis Yachts skickliga hantverkspersoner i Wisconsin. Deras omfattande kompetens och erfarenhet från den marina världen och takumi-hantverksskicklighet är tydligt i varje komponent och varje detalj, från det speciallackade skrovet till träinredningen och de handsydda textildetaljerna.

Med LY 650 har Marquis Yachts också introducerat det berömda Toyota Production System för maximal effektivitet och högsta kvalitet.

Försäljningsstart 30 oktober 2019

LY 650 Specifikationer

Längd:      65 fot 5 tum (19,94 meter)

Bredd:      18 fot 11 tum (5,76 meter)

Motorer:   Två Volvo Penta IPS med 1350, 1200 eller 1050 hk (per motor)

Bränsle:    1 060 gallons (4 012 liter)

Vatten:     225 gallons (852 liter)

Kojer:       3 sovrum (kapacitet för 6 personer)

Info:          www.lexus.se