13 oktober, 2019

Dackhammar och hans team vann Mästarnas Mästare

Nicklas Dackhammar och hans matchracingteam är alla svenska kappseglingsmästares mästare efter att ha vunnit helgens Mästarnas Mästare i Marstrand, i hård kamp med drygt andra 40 SM-vinnare och landlagsseglare.

– Det här känns stort. Alla går stenhårt in för det här och ”The winner takes it all”, säger Nicklas.

Till helgens regatta hade de som vunnit SM i någon kappseglingsklass kvalificerat sig, så prestigen att vinna är stor. I det vinnande laget ingick också Erik Larsson, Jakob Wilson och Pontus Dackhammar. Nyckeln till segern för teamet från GKSS, som tidigare under året varit trea på VM och vunnit SM i Matchracing, var en riktigt bra start i finalen. Och till finalen hade de åtta bästa lagen kvalificerat sig efter en helg med segling i små korta race – ofta i mycket hård vind – inne i hamnen i Marstrand.

– Vi fick verkligen till en jättebra start i finalen. Samtidigt var det tre båtar som tjuvstartade och därmed var de borta från kampen om segern, säger Nicklas.

Bland de som tjuvade i finalen fanns favoriterna Jesper Stålheim och Anton Dahlberg/ Fredrik Bergström som båda haft en stark säsong i landslaget och som fått varsitt ”wild card” till Mästarnas Mästare. Men de var för snabba över startlinjen och därmed borta från medaljstriden.

Istället tog Dackhammar och hans besättning ledningen från start men det var nära att en trasig peke – det vill säga en bom i fören som håller ut gennakern – förstörde deras segerchanser.

– Det blev lite panik ombord när vi inte fick gennakern att stå. Först visste vid inte vad felet var, säger Nicklas som fick placera en man liggande på fördäck och hålla peken på plats på undanvinden.

Men det var inte bara i finalen som teamet gjorde ett bra race. Under hela helgen har de seglat stabilt och i de fyra grundomgångarna hade de serien 2-2-3-5 (sju båtar i varje segling) och i sin semifinal blev tvåa och såg sedan till att vinna det viktigaste racet under helgen – det vill säga finalen. Kanske har de nytta av att komma från en klass där det gäller att snabbt vänja sig vid en ”ny” båt och att vara både tuff och smart ute på banan.

– Matchracing är som en kombination av boxning och schack, säger Nicklas Dackhammar.

Tvåa i finalen blev Patrik Forsgren och hans havskappseglingsteam med Anders Mårtensson, Joakim Hoppe, Anders Björk och Sven Eriksson som framför allt trivdes i lördagens mycket hårda vindar. Trea blev de svenska mästarna i Folkbåt med Hans, Otto och Lina Hamel, AnnTherese Johansson samt Christian Söderbäck.

Foto: Daniel Stenholm.