14 november, 2019

Soldriven och supertyst katamaran

Silent 80 Tri-Deck är både supertyst och rymlig. Detta flaggskepp med en flybridge på 90 m² är kapabel för upp till 16 knop med 2×250 kW elmotorer.

Bakom Silent Yachts står ett österrikiskt företag. Nya 80 Tri-Deck är deras rymligaste modell hittills och företagets flaggskepp. Den eldrivna varianten är en variant på företagets befintliga 80-fotare som har sålts i fem exemplar med mer konventionella framdrivningssystem.

Den huvudsakliga skillnaden mellan den här modellen och tidigare är att detta är en ”Tri-Deck” version med luftkonditionerad salong med panoramautsikt på flybridge.

80 Tri-Deck finns med en ”sky lounge” eller den stora flybridgen. Utrymmet kan även designas helt efter köparens egna önskemål med en privat svit.

Salongen på huvuddäck är på 60 m² tack vare båtens bredd på 10,95 m. här ryms bland annat ett rejält pentry, en lounge och matplats. Undre däck har bland annat 4–6 gästkabiner och 1–2 kabiner för besättning. Samtliga huvudkabiner har egna badrum.

Båten har inget traditionellt motorrum tack var eldriften och att båten drivs med solkraft. Det gör att båten har klassens största tendergarage med plats för en 4,5 m lång tender, en amfibiebil och en gyrocopter.

Den här katamaranen är oceangående trots att den bara använder tyst eldrift. Solpaneler, som är underhållsfria, räcker för båtens motorer som är på 80 kW vardera i standardversionen och upp till 250 kW vardera i en mer avancerad version.

Båten kan köras i 6–7 knop helt tyst och med obegränsad räckvidd runt 100 Nm per dag, enligt tillverkaren. Med 64 högeffektiva solpaneler godkända för cirka 25 kW toppeffekt kan båten laddas i sina litiumjonbatterier som är av samma typ som i en Tesla. En 20 kVA inverter ger kraft till utrustning ombord.

Båten har även en generator, men den används bara för att ladda om båten behöver köras extra snabbt eller om vädret är för dåligt för solladdningen under flera dagar i sträck.

Priset är från 4,92 MEURO, det vill säga drygt 66 Mkr inklusive moms. Knappast var mans båt.

Tekniska fakta

Längd:                  24,30 m

Bredd:                  10,95 m

Djup:                    1,25 m

Vikt:                      60 ton

Vatten:                 1 000 liter

Hålltank:               4 x 500 liter

Bränsle:                3 000 liter

Elmotor:               upp till 2 x 250 kW

Solpaneler:           64 / 25 kWp

Batterier:              280 kWh

Marschfart:           6–12 knop

Toppfart:              16 knop

CE-klass:             A

Info:                      www.silent-yachts.com